07.02.2017 09:48

Nijland: "Zorgen dat ze zich thuis voelen"

Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, heeft advies voor Ajax. De Amsterdammers versterkten zich onlangs met David Neres en volgens de algemeen directeur moet Ajax proberen om de Braziliaan zich snel thuis te laten voelen in Nederland.

Nijland had in het verleden bij FC Groningen te maken met de Uruguayanen Luis Suárez en Bruno Silva. "Bloedhonden, in de goede zin van het woord", aldus Nijland tegenover De Telegraaf. "Die Zuid-Amerikaanse mentaliteit mist de Eredivisie. We hebben nu te veel leuke, lieve, aardige jongens. Je moet ze direct Engels en Nederlands laten leren, ze een aantal dingen uit handen nemen, zoals bank- en verzekeringszaken en huisvesting, maar vooral zorgen dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen. Dat kan ook door weleens begrip te tonen als zij dingen anders doen dan hier gebruikelijk is."

De algemeen directeur denkt met veel plezier terug aan Suárez. "We speelden met FC Groningen op een vrijdagavond uit bij Excelsior. Suarez had een interland gespeeld en landde op de dag van de wedstrijd laat in de middag op Schiphol. Hij begon op de bank en begreep er helemaal niets van, was eigenlijk gewoon hartstikke boos en vroeg of we niet wilden winnen. Voor rust liep het voor geen meter, dus werd Luis ingezet. En verdomd, hij zette in zijn eentje het duel op zijn kop. Goed dat we hem niet hadden bestraft om zijn emotionele reactie."

Nijland weet echter dat Zuid-Amerikanen met ambitie naar Nederland komen. "Luis en Bruno konden allebei naar Ajax en sprongen op mijn bureau: 'linksom of rechtsom, ik ga naar Ajax', zeiden ze afzonderlijk van elkaar. Bij Suárez werd het eerst een arbitragezaak, die glansrijk door ons werd gewonnen en Silva ging zelfs in staking. Ze waren heel duidelijk. Ze kwamen naar Nederland om te voetballen, maar ook om zo veel mogelijk geld te verdienen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner