07.02.2017 19:53

Ajax bekert door na fraaie zege op Juventus

Carel Eiting geeft aanwijzingen als aanvoerder tijdens het duel tussen Ajax A1 en Juventus A1 in de Youth League. (07-02-2017)

Ajax O19 heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Youth League, dankzij een 2-0 zege op de leeftijdsgenoten van Juventus. In de play-offwedstrijd sloeg Ajax vlak voor en vlak na rust toe, genoeg voor de zege.

Op een regenachtig De Toekomst ging de eerste helft gelijk op. Ajax probeerde geheel in de opleidingsstijl van achteruit op te bouwen en was nauwelijks te betrappen op een blinde bal naar voren. Tot grote kansen leed het vrijwel niet en Juventus ging prima mee in de wedstrijd. Daarbij zochten de bezoekers veelvuldig naar Moise Kean, de zestienjarige spits die al werd opgenomen in de selectie van het eerste. Met rushes en dribbels zorgde hij in het eerste half uur voor de meeste dreiging, maar door het hoge druk zetten van de Amsterdammers kwam hij ook maar weinig in het spel voor.

Vlak voor rust kwamen de eerste grote kansen van de wedstrijd. Ajax-spits Kaj Sierhuis gleed een voorzet van de dreigende Anderson López naast het doel, maar aan de andere kant had Juventus-aanvoerder Luca Clemenza al helemaal pech. Alleen op doelman Stan van Bladeren schoot hij uitstekend in en via de binnenkant van de paal ging de bal wel over de achterlijn, maar niet in het doel. De wedstrijd was los en op slag van rust opende Ajax de score. Deyovaisio Zeefuik zette laag voor van de rechterkant, maar zijn voorzet werd maar half weggewerkt. De afvallende bal schoot aanvoerder Carel Eiting genadeloos in de kruising: 1-0. Beide spelers werden voor deze wedstrijd van Jong Ajax naar de junioren gehaald door trainer Aron de Winter, wat nog voor rust het verschil maakte.

Waar Ajax vlak voor rust wist te scoren, deed de ploeg dat ook meteen na rust. De eerste kans van de tweede helft werd afgemaakt door Sierhuis. López, de meest dreigende speler van Ajax, zette laag voor, waarna Sierhuis met zijn linkerbeen de bal naar de verre hoek stuurde. Doelman Emil Audero, die ook al eerder zijn opwachting maakte bij het eerste van Juventus, was gezien. De Oude Dame moest meer aanvallen om uitschakeling in de Youth League te voorkomen, maar Ajax had de wedstrijd in handen. Juventus kwam er niet doorheen en het centrale duo Darren Sidoel en Boy Kemper hield overtuigend stand. Ajax bleef rustig combineren, gooide er af en toe een hoogstandje uit en domineerde de wedstrijd.

Met een offensieve wissel in het laatste kwartier probeerde trainer Fabio Grosso, die met Italië in 2006 wereldkampioen werd, het tij nog te keren. Kean kreeg tien minuten voor tijd nog een kans op de aansluitingstreffer, na een individuele actie. In de korte hoek bracht Van Bladeren knap redding, waardoor het verschil van twee doelpunten in stand bleef. Aan de andere kant combineerde Ajax zich steeds op fraaie wijze een weg naar het vijandelijke doel, maar wilde de ploeg het vaak te mooi doen. In de omschakeling sloeg Ajax niet meer toe, terwijl Juventus niet in staat was om de score om te buigen.

Door de zege heeft Ajax de alternatieve route naar de knock-outfase van de Youth League met succes afgelegd. Doordat de hoofdmacht van Ajax zich niet plaatste voor de Champions League, mocht de A1 niet aansluiten in de groepsfase. Ajax kwam via Breiðablik en PAOK in de play-offs, Juventus was als tweede geëindigd in de groep. In een onderling duel was Ajax de sterkste, waardoor de Amsterdammers doorstoten naar de achtste finales van de Youth League.

Door: Pim Westenberg