08.02.2017 21:27

Veldmate: "Niet ervaren met Zuid-Amerika"

Henk Veldmate, sinds begin 2016 de hoofdscout van Ajax, heeft een bizarre ontboezeming gedaan. De man die ook wel 'de ontdekker van Luis Suárez' wordt genoemd, weet maar weinig van Zuid-Amerika.

Ajax kondigde in januari 2016 vol trots aan dat het Veldmate als hoofd scouting aan had getrokken van FC Groningen. Directeur Marc Overmars stelde dat de Amsterdammers met Veldmate in het team de Zuid-Amerikaanse markt aan konden boren. Dit jaar kwamen er dan ook spelers als Mateo Cassierra, Davinson Sánchez en recentelijk David Neres naar Nederland, maar daar had Veldmate weinig mee te maken.

"Ik hoor en lees geregeld verzinsels. Ik ben niet zo ervaren met Zuid-Amerika. Dat beeld wordt op de een of andere manier de wereld in geholpen. Het zal ongetwijfeld met Luis Suárez te maken hebben, maar ik zat met FC Groningen bijvoorbeeld meer in Scandinavië dan waar ook", zo stelt Veldmate in gesprek met Voetbal International. Vooral om de komst van Sánchez wordt Veldmate bejubeld, aangezien de Colombiaan een rots in de branding is bij de Amsterdammers.

"Dat er spelers zijn gekomen uit Zuid-Amerika sinds ik bij Ajax werk, heeft niet direct met mijn aanwezigheid te maken. Natuurlijk heb ik in onze scouting ook een adviserende stem, maar Ajax had de drie betreffende spelers al in kaart. Ik ben er later bij gekomen. Ik heb ze dus nog wel zien voetballen, maar ze komen zeker niet uit mijn koker, zoals mensen elkaar nog weleens na-papegaaien."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner