12.02.2017 16:25

Anderlecht wint spectaculaire topper

Youri Tielemans viert feest met zijn teamgenoten nadat hij Anderlecht op een 2-1 voorsprong heeft gezet tegen Zulte Waregem. (12-02-2017)

Zulte Waregem, waar Robert Mühren in de rust werd vervangen, kende een droomstart. Al in de tweede minuut was het Mbaye Leye die naar binnen kwam en met een loepzuiver schot doelman Frank Boeckx verschalkte. De bezoekers speelden in het eerste kwartier indrukwekkend. Sander Coopman had na een hoekschop nog een dikke kans, maar daarna klonk vooral de Brusselse trom. Sofiane Hanni loste een waarschuwingsschot voordat hij even later ook echt gelijkmaakte.

Serigne Mbodj kopte een hoge bal door op Hanni, die uit de draai knap tot schieten kwam en de bal achter keeper Sammy Bossut zag verdwijnen. Dat was het startschot voor een groot offensief van de ploeg van René Weiler. Alexandru Chipciu kwam net te laat, Massimo Bruno had een ongunstige hoek en Youri Tielemans schoot uit vrije positie hoog over. Vlak voor rust was het dan uiteindelijk toch raak. Hanni zette Bruno knap vrij voor het doel en hij maakte knap af.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen de derde er ook al inlag. Lukasz Teodorczyk zette Tielemans vrij voor de keeper en die maakte geen fout. Daarmee leek de pot vroegtijdig beslist, maar dat bleek onjuist. Mbodj hield Babacar Gueye, ingevallen voor Mühren, even later wel heel opzichtig vast in de zestien. Leye maakte de strafschop af. Dat was een reanimatie voor de bezoekers, die vooral met Gueye flink gevaar stichtten in de minuten na de aansluitingstreffer.

Hoewel Zulte de controle hield in de wedstrijd, ook omdat Anderlecht steeds verder achteruit ging lopen, kwam de ploeg van Francky Dury niet tot enorme kansen. Tien minuten voor tijd kreeg Teodorczyk een ogenschijnlijk niet te missen kans na prachtig voorwerk van Mbodj. De Pool werd op drie meter van het doel aangespeeld, had de hoek voor het uitzoeken, maar mikte toch op Bossut. Bij het ingaan van de blessuretijd wist Tielemans Chipciu te bedienen en toen was de beslissing toch nog een feit.

Anderlecht komt daarmee dus gelijk met koploper Club Brugge, dat later op de dag weer alleen aan kop komt als het een nederlaag bij Lokeren weet te voorkomen. De ploeg van Weiler slaat tevens een gat van vijf punten met Zulte Waregem.

Door: Jan Willem Spaans