16.02.2017 22:58

Ineffectief Ajax komt niet langs stug Legia

Kenny Tete (r.) gaat het kopduel met Adam Hloušek (l.) aan tijdens Legia Warschau - Ajax. (16-02-2017)

Ajax heeft het donderdagavond in de heenwedstrijd op bezoek bij Legia Warschau nagelaten om zichzelf een goede uitgangspositie te verschaffen. Vooral in de eerste helft kreeg de ploeg kansen, maar het bleef bij 0-0. Davy Klaassen maakte na acht minuten een doelpunt, maar deze werd onterecht afgekeurd. Kasper Dolberg liet een grote kans onbenut, waardoor de wedstrijd doelpuntloos eindigde.

Bij Legia Warschau stonden er twee voormalige Eredivisie-spelers in de basisopstelling. De Poolse oefenmeester Jacek Magiera zag in de winterstop zijn trefzekere spits Bartosz Bereszyński naar Sampdoria vertrekken. Het ontstane gat werd opgevuld door Tomáš Necid, die in het seizoen 2014/2015 onder contract stond bij PEC Zwolle. Verder startte Vitesse-speler Valeri Qazaishvili voor de Polen. De Georgiër wordt voor één seizoen gehuurd van de Arnhemmers.

Al na acht minuten kreeg Ajax de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen in Warschau. Na een razendsnelle uitbraak van de Amsterdammers was Hakim Ziyech aan de linkerkant gevaarlijk weg. De Marokkaanse aanvaller zag in het strafschopgebied de vrijstaande Klaassen vragen om de bal, waarop hij de aanvoerder bediende. De inzet van Klaassen werd door Legia-doelman Arkadiusz Malarz achter de doellijn gekeerd, maar de arbitrage kende geen doelpunt toe.

Op slag van rust had Dolberg de Amsterdammers op voorsprong moeten zetten. De veelbelovende aanval begon bij Ziyech, die de Duitse vleugelaanvaller Amin Younes op maat bediende. Younes zag Dolberg vrij staan en legde direct terug op de spits. De Deen had tijd genoeg om een hoek uit te zoeken, maar schoot de bal ietwat gehaast naast het doel van Legia Warschau.

De tweede helft was in alle facetten niet veel beter dan de eerste. Beide ploegen speelden zeer behoudend voetbal en gaven zo min mogelijk weg. Tot uitgespeelde kansen van beide kanten kwam het niet. Legia Warschau was het dichtste bij een doelpunt via de Ghanese Belg Valis Odjidja-Ofoe. Een voorzet vanaf de rechterkant van Radović werd in eerste instantie weggekopt door Tete. De bal kwam in de voeten bij Odjidja-Ofoe, die vervolgens rakelings over schoot.

Zuur eindigde de wedstrijd voor zowel Tete als Justin Kluivert. Zo’n tien minuten voor het laatste fluitsignaal ontving Tete zijn tweede gele kaart, waardoor hij het veld moest verlaten. De getergde rechtsback trok aan het shirt van zijn directe tegenstander Guilherme, waarna scheidsrechter Fernández Borbalán Tete van het veld stuurde. Kluivert, die slechts enkele minuten in het veld stond, werd door Peter Bosz geslachtofferd. Zijn positie ging ten koste voor de ervaren Heiko Westermann om zo het 0-0 gelijkspel over de streep te trekken.

Een gezapig en pover duel eindigde daardoor zonder doelpunten. Vooral in het geven van de laatste, beslissende pass kwamen de Amsterdammers te kort. Ajax moet volgende week donderdag in de return in de Amsterdam ArenA winnen, wil het doorgaan naar de achtste finale. Een tegendoelpunt in eigen huis kan dodelijk zijn vanwege deze remise.

Door: Maarten Elst