19.02.2017 14:25

Falkenburg zet Willem II in extremis naast AZ

Invaller Erik Falkenburg zorgt ervoor dat Willem II een punt overhoudt aan het duel met AZ door in de blessuretijd de 1-1 te maken. (19-02-2017)

Willem II en AZ zijn zondagmiddag niet verder gekomen dan een puntendeling. Na een dubieuze treffer van Derrick Luckassen leken de Alkmaarders op weg naar de zege, maar Erik Falkenburg zette Willem II laat naast AZ.

AZ was vanaf het begin de betere in Tilburg. Willem II speelde op de counter en kon er in de openingsfase nog weleens uit, maar de Alkmaarders namen de slordigheden die in hun spel slopen steeds meer weg en speelden uiteindelijk vrijwel uitsluitend op de vijandige helft. Toch kwam het tot weinig échte kansen. Een gegroepeerd Willem II kon het offensieve AZ vaak vroegtijdig afstoppen.

De uitploeg moest het vooral hebben van afstandsschoten, met als hofleveranciers Muamer Tanković en Iliass Bel Hassani. Kostas Lamprou keepte goed. De grootste kans van de eerste helft was voor Mats Seuntjens, vlak voor rust. Dankzij klungelig uitverdedigen van Willem II kreeg hij redelijk vrijstaand een goede kans op maar enkele meters van het doel, maar hij handelde niet snel genoeg en mikte naast.

In de tweede helft bleef het betere spel van AZ, maar Willem II kwam er toch wat vaker gevaarlijk doorheen. Na een uur spelen creëerden de Tricolores hun eerste gevaarlijke mogelijkheid van de wedstrijd. Fran Sol mikte op aangeven van Jordy Croux richting de verre hoek en zette zo Tim Krul voor het eerst aan het werk. Ook daarna wist Willem II zich steeds beter in de wedstrijd te mengen.

Toch was het uiteindelijk AZ dat twintig minuten voor tijd op de bevrijdende voorsprong kwam. Wout Weghorst hinderde Lamprou nadrukkelijk na een corner van Bel Hassani, maar Dennis Higler liet het toe. Dat bood Derrick Luckassen de mogelijkheid om bij de tweede paal voor een leeg doel in te koppen. AZ kwam zo dubieus op voorsprong, maar over het gehele wedstrijdbeeld was het een terechte treffer.

Zo moest het in de slotfase gebeuren voor de Willem II. In de 84ste was thuisploeg erg dicht bij de gelijkmaker. Een dieptebal van Kali zette goaltjesdief Fran Sol oog in oog met Tim Krul, maar de Spanjaard wipte de bal centimeters naast. Lang leek het dan ook af te stevenen op een remise, maar in de blessuretijd kwamen Willem II toch nog naast AZ. Een opportunistische lange bal belandde op het hoofd van Oularé, wiens doorgekopte bal perfect op het hoofd van invaller Falkenburg belandde. Hij kopte de bal langs Krul en zorgde in extremis toch nog voor een punt.

Willem II houdt de bevredigende vorm van de afgelopen maanden in stand met deze remise. Dit resultaat mag gezien worden als relatief bonuspunt, ook omdat de Tilburgers vrijwel niets in te brengen hadden in het eerste uur. Ze blijven elfde staan. AZ verliest met dit gelijkspel de vierde plek op de ranglijst aan FC Utrecht. Het team van John van den Brom zal met een slecht humeur afreizen voor de formaliteitswedstrijd bij Olympique Lyon van komende donderdag.

Door: Nino Vermeulen