23.02.2017 20:52

Ajax verslaat taai Legia en gaat koker in

Ajax zit in de koker voor de loting van de achtste finale van de Europa League. De Amsterdammers wonnen met een moeizame 1-0 van Legia Warschau na de 0-0 van vorige week. Nick Viergever was de matchwinner.

Na een ietwat behoudend begin groeide Ajax steeds beter in de wedstrijd. De Amsterdammers kwamen meermaals gevaarlijk voor het doel van Legia. In de 22ste minuut was Hakim Ziyech verantwoordelijk voor de beste kans van de thuisploeg in het eerste bedrijf. Hij mikte vanaf de rand van het strafschopgebied op de paal. Legia kwam pas in de slotfase van de eerste helft enkele keren gevaarlijk uit de hoek. Jaïro Riedewald voorkwam vijf minuten voor de theepauze met uiterste tackle dat Vadis Odjidja-Ofoe een grote kans kreeg om de bal binnen te schieten.

Ook na 135 minuten stond het dus nog 0-0 tussen Ajax en Legia. Dat mocht daarna niet lang meer duren, want vroeg in de eerste helft kwamen de Ajacieden dan eindelijk op de bevrijdende voorsprong. Ziyech gaf in een goede aanval van Ajax de beslissende splijtende pass gaf op Davy Klaassen, die de bal teruglegde op Amin Younes. De linksbuiten stuitte nog op doelman Arkadiusz Malarz, maar Nick Viergever was rap bij de rebound en werkte binnen voor een leeg doel om de 1-0 op het scorebord te zetten.

Zo was de beurt aan Legia, dat eenmaal moest scoren om een ticket voor de achtste finale veilig te stellen. De Polen hadden moeite om kansen te creëren. Verdediger Maciej Dąbrowski en oud-Vitessenaar Valeri Qazaishvili testten André Onana een kwartier voor tijd enkele keren. De keeper hield zijn lange serie van clean sheets van de afgelopen weken echter solide in stand.  Ajax verzuimde echter om een slot te gooien op het duel, waardoor het tot de laatste minuten spannend bleef.

In de absolute slotfase lukte het Legia alleen niet meer om tot uitgespeelde kansen te komen. Ajax voetbalde zich uiteindelijk met relatief gemak onder de druk van de Polen vandaan en sleepten de 1-0 zege binnen. Hiermee blijft de laatste Nederlandse hoop in Europa in leven. Vrijdag om één uur 's middags wordt Ajax gekoppeld aan zijn volgende tegenstander.

Door: Nino Vermeulen