05.03.2017 20:38

Van Basten wil het voetbal helpen bij de FIFA

Marco van Basten werd in september 2016 aangesteld in een rol bij de FIFA voor de ontwikkeling van het voetbal. De voormalige spits voelt zich op zijn plaats in Zürich, waar het hoofdkantoor van de FIFA nestelt.

Als Chief Officer for Technical Development deed de nieuwe functie van Van Basten de wenkbrauwen fronsen. In een interview met de NOS geeft hij uitleg over wat hij nou precies doet. "Soms gaat het over competities, spelregels, scheidsrechterlijke zaken, wedstrijdsituaties. We proberen het voetbal zo goed mogelijk te sturen, dienen en te helpen. Daar komt heel veel bij kijken."

De voetbalwereld stond op zijn kop toen Van Basten met zijn nieuwe ideeën kwam. Onder meer buitenspel zou moeten worden afgeschaft, wat hem een storm van kritiek opleverde. "Er is een hoop gedoe over ontstaan. Dat staat niet op de lijst wat we gaan bespreken als FIFA zijnde, maar ik had persoonlijk wat voorbeelden. Dat is niet echt handig geweest, want er kwam heel veel verwarring uit."

In zijn nieuwe rol staat de tweevoudig Wereldvoetballer van het jaar niet meer op het veld. Toch hield hij zich altijd al bezig met de ontwikkeling van de sport. "Ik vond het vroeger leuk om te voetballen, nu vind ik het leuk om een leuke wedstrijd te zien. Er gebeuren af en toe dingen die niet leuk, spectaculair of eerlijk zijn. Daar denk ik over na hoe we dat kunnen verbeteren. Ik hou van voetbal, net als de meeste mensen."

De ontwikkeling van alle ideeën heeft wel nog altijd wat voeten in de aarde. De kritiek die Van Basten op zijn mogelijke hervormingen kreeg, zijn illustrerend voor de lastige positie waarin hij verkeert betreffende het wijzigen van de spelregels. "Hier moet het duidelijk zijn, maar ook in Mozambique en het kleinste eiland bij Oceanië. Dat moet uitgevoerd worden, dat is de lastige situatie van de FIFA."

"Ik heb daar het geduld voor. Het liefste wil heel veel heel snel doen, maar aan de andere kant begrijp ik dondersgoed dat iedereen zich er lekker bij moet voelen en iedereen het moet behappen. In een grote organisatie als de FIFA heb je tijd nodig."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner