24.03.2017 10:00

De 5 opvallendste resultaten tegen Bulgarije

De Vijf
De Vijf

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5’. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week de laatste vijf ontmoetingen tussen Nederland en Bulgarije, het WK-kwalificatieduel wat morgen in Sofia gespeeld plaatsvindt.

1: Nederland - Bulgarije (2012) > > 1-2
De balans tegen de Bulgaren is in evenwicht. Zo wonnen beide ploegen viermaal en eindigde het twee keer in een gelijkspel. Het meest recente duel vond vijf jaar geleden plaats en was een prooi voor de Oost-Europeanen. Ter voorbereiding op het desastreuze Europees Kampioenschap 2012 oefende Oranje, maar vlekkeloos ging dat niet. Hoewel het met rust 1-0 stond door een goal van Robin van Persie, sloegen de bezoekers in de Amsterdam ArenA met twee treffers toe.

2: Bulgarije - Nederland (1974) > > 1-4
De grootste zege uit de onderlinge confrontaties staat op naam van Oranje. Tijdens het WK in 1974, waar de ploeg van Rinus Michels de finale wist te halen, troffen de teams elkaar in Groep 3. In de laatste wedstrijd van de groepsfase was Oranje veel te sterk, mede door twee doelpunten van strafschoppenspecialist Johan Neeskens. Johnny Rep maakte er 1-3 van, terwijl Ruud Krol namens de Bulgaren middels een eigen goal op het scoreformulier kwam. Het slotakkoord was voor invaller Theo de Jong.

3: Nederland - Bulgarije (2007) > > 2-0
Tijdens de kwalificaties voor het Europees Kampioenschap 2008 zaten Bulgarije en Nederland bij elkaar in de poule. De ploeg van Marco van Basten had het lastig en moest haar meerdere erkennen in de Roemenen. Nederland streed samen met de Bulgarije voor de tweede plek en dus waren de drie punten in eigen huis broodnodig. Wesley Sneijder opende na ruim twintig minuten spelen de score, terwijl Ruud van Nistelrooy een half uur voor het eindsignaal voor de beslissing zorgde.

4: Bulgarije - Nederland (2006) > > 1-1
Het was spannend in die groep, omdat Nederland meerdere steken liet vallen. Zo werd er verloren van Wit-Rusland en Roemenië, maar ook gelijkgespeeld tegen de Bulgaren. In het Vasil Levski stadion zag het thuispubliek hoe Atlético Madrid-speler Martin Petrov voor de 1-0 zorgde. Een sensatie leek in de maak. De ervaren Hollanders, met onder meer Edwin van der Sar op de goal, rechtten echter de rug. In de tweede helft maakte van Persie de 1-1, maar winnen deed Oranje niet.

5: Nederland - Bulgarije (1988) > > 1-2
Voorafgaand aan het Europees Kampioenschap van 1988 speelde Oranje enkele oefeninterlands. Daarin liep het een gevoelige tik op in De Kuip tegen de Bulgaren. Bondscoach Rinus Michels zag middenvelder Jan Wouters na een uur spelen scoren: 1-0. Echter liep het allemaal nog mis, toen Lyuboslav Penev en Niolay Iliev in de laatste tien minuten nog scoorden. Daardoor gingen de Bulgaren aan de haal met de overwinning.

De vorige 5:
Laatste Nederlandse kwartfinalisten in Europa
Meeste doelpuntrijke Champions League-duels
Ploegen waar Ronaldo graag tegen speelt
Topscorers van de Europese competities
De grootste stadions van West-Europa

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner