03.04.2017 20:28

Red Bull op zoek naar overname in Nederland

Het energiedrankjes-bedrijf Red Bull is op zoek naar een Nederlandse club. Red Bull heeft al een meerderheidsbelang bij clubs in het buitenland, maar ziet nu ook potentie op de Nederlandse velden.

De multinational is al actief in vier verschillende landen. RB Leipzig verrast als promovendus vriend - en vooral - vijand door als promovendus op een tweede plaats in de Duitse Bundesliga te staan. RB Salzburg presteert ook uitstekend met de koppositie in de Oostenrijkse Bundesliga. Die ploeg schakelde in het seizoen 2013/2014 nog op indrukwekkende wijze Ajax uit in de zestiende finales van de Europa League met twee zeges (0-3 en 3-1). Ook in Brazilië (RB Brasil) en Amerika (New York Red Bulls) is het bedrijf actief in de voetballerij.

Aan dat rijtje moet een Nederlandse club worden toegevoegd, als het aan Red Bull Nederland-directeur Jan Smilde ligt. "Dat is enorm interessant voor ons. Onze filosofie is wel om meteen alles over te nemen. Dus de club, het stadion én de naam. Bij dat laatste lopen we natuurlijk wel eens tegen wat uitdagingen aan. Ook van de fans, die zo'n club al honderd jaar steunen."

Red Bull dacht al eerder aan een overname van een Nederlandse club. "Een aantal jaar geleden is AZ een keer in beeld geweest, maar toen ging het heel slecht met AZ", vertelt de directeur aan BNR. Toch lijkt een kleinere club eerder in de mogelijkheden van Red Bull te liggen. "We zoeken een club die onze hulp kan gebruiken, een wat kleinere club die we weer 'vleugels kunnen geven'. RB Leipzig zat bijvoorbeeld in de vijfde divisie toen we de club kochten."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner