19.04.2017 15:42

Old Trafford onneembare vesting voor Belgen

Paul Pogba (r.) is te sterk voor zijn directe tegenstander tijdens het Europa League-duel RSC Anderlecht - Manchester United (13-04-2017).
Paul Pogba (r.) is te sterk voor zijn directe tegenstander tijdens het Europa League-duel RSC Anderlecht - Manchester United (13-04-2017).

RSC Anderlecht gaat donderdagavond proberen om geschiedenis te schrijven in Engeland. Nog nooit won een Belgische club namelijk in Engeland van Manchester United.

Vorige week donderdag wist Anderlecht in het Constant Vanden Stock stadion een gelijkspel (1-1) over te houden aan het Europa League-duel met Manchester United, maar aankomende donderdag krijgt Anderlecht de kans om voor het eerst in de historie te winnen op Old Trafford. Vier keer eerder kreeg Manchester United bezoek van een Belgische tegenstander, maar telkens werd er gewonnen door The Red Devils. 

Drie keer Anderlecht, één keer Club Brugge

Slechts twee Belgische clubs stonden in het verleden op Old Trafford oog in oog met Manchester United. Naast Anderlecht nam ook Club Brugge het op tegen The Red Devils. De wedstrijd tegen Club Brugge was zelfs vrij recent, want tijdens het seizoen 2015/2016 troffen Manchester United en Club Brugge elkaar in de voorronde van de Champions League. Nadat Club Brugge in eigen huis met 4-0 werd afgedroogd bleek Club Brugge ook in Engeland niet opgewassen te zijn tegen Manchester United. Via een eigen doelpunt van Michael Carrick kwamen de Belgen nog wel op voorsprong, maar dankzij twee doelpunten van onze landgenoot Memphis Depay en een treffer van Marouane Fellaini wist Manchester United met 3-1 te winnen.

10-0

Waar Feyenoord niet graag terugdenkt aan de 10-0 nederlaag in Eindhoven tegen PSV, daar denkt Anderlecht niet graag terug aan de eerste ontmoeting met Manchester United op Maine Road. Nadat de Engelsen op 12 september 1956 (!) met 2-0 hadden gewonnen in België, stond op 26 september de return in Manchester op het programma. Dennis Viollet (vier doelpunten), Tommy Taylor (drie doelpunten), Liam Whelan (twee doelpunten) en Johnny Berry lieten de supporters van Manchester United tien keer juichen. 

Herkansing in 1968

In 1968 kreeg Anderlecht voor het eerst een kans op wraak. In de achtste finale van de Champions League gingen de Belgen deze keer eerst op bezoek bij Manchester United, maar wederom ging Anderlecht onderuit. Brian Kidd nam de 1-0 voor zijn rekening en dankzij twee treffers van Dennis Law werd het uiteindelijk 3-0 voor de Engelsen. Tijdens de return in België ging het bijna mis voor Manchester United. The Red Devils kwamen via Carlo Sartori al snel op voorsprong, maar Anderlecht won met 3-1 dankzij een treffer van Jan Mulder en twee doelpunten van oud-Feyenoorder Pummy Bergholtz.

Wederom grote cijfers

In 2000 stonden Manchester United en Anderlecht voor het laatst tegenover elkaar en opnieuw kregen de Belgen een pak slaag in Engeland. Tijdens de rust stond het al 3-0 voor de thuisploeg dankzij een doelpunt van Andy Cole, een penalty van Denis Irwin en een treffer van Teddy Sheringham. Vlak na rust was het wederom Cole met een doelpunt, maar deed ook de Tsjechische reus Jan Koller wat terug namens Anderlecht. Cole scoorde echter nog een keer, waardoor het 5-1 werd op Old Trafford. Anderlecht wist echter, net als in 1968, in eigen huis te winnen (2-1)Tomasz Radzinski scoorde twee keer, terwijl Irwin weer een strafschop wist te benutten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner