02.05.2017 12:23

Mensenrechten van belang bij EK 2024

Duitsland en Turkije moeten streng toezien op de handhaving van mensen- en arbeidsrechten wanneer ze het Europees kampioenschap voetbal van 2024 mogen organiseren. Ook moeten de twee kandidaten er alles aan doen om corruptie te weren. Dat heeft Aleksander Čeferin, de voorzitter van de Europese bond UEFA, hun dinsdag te kennen gegeven.

"De bescherming van mensen- en arbeidsrechten is ontzettend belangrijk voor de UEFA", aldus Čeferin. "We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met dat te benadrukken. Daarom moeten landen die een 'bid' hebben ingediend al direct kunnen aantonen dat ze in staat zijn die rechten te waarborgen."

Volgend jaar september wordt bekend waar het EK wordt gespeeld. In Turkije werd nog nooit een eindronde van een internationale titelstrijd gehouden. Duitsland heeft met het WK van 1974 en 2006, en het EK van 1988 wel ervaring.

De Europese bond wil met maatregelen toestanden zoals in Qatar, waar in 2022 het WK wordt gehouden, voor zijn. Zo werd wereldvoetbalbond FIFA in verlegenheid gebracht door de erbarmelijke werkomstandigheden van arbeiders bij de bouw van stadions.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner