12.05.2017 11:41

Voor eerst sinds 1968 lonkt Serie A voor SPAL

SPAL 2013 Ferrara-speler Luca Mora (m.) heeft zojuist de 1-3 tegen tegen Brescia Calcio gemaakt en viert zijn treffer. Gianmarco Zigoni (l.) en Michele Cremonesi (r.) juichen met de middenvelder mee. (09-04-2017)
SPAL 2013 Ferrara-speler Luca Mora (m.) heeft zojuist de 1-3 tegen tegen Brescia Calcio gemaakt en viert zijn treffer. Gianmarco Zigoni (l.) en Michele Cremonesi (r.) juichen met de middenvelder mee. (09-04-2017)

SPAL 2013 Ferrara staat aan de vooravond van promotie naar de Serie A. De koploper van de Serie B moet nog één van de laatste twee wedstrijden winnen en is dan verzekerd van het hoogste profniveau in Italië. Mocht het SPAL lukken, keert het voor het eerst sinds 1968 terug in de Serie A.

Één overwinning
De club uit het kleine Ferrara, waar Mirco Antenucci met 17 treffers de topscorer van de ploeg is in de competitie, staat momenteel na 40 duels op een eerste plaats in de Serie B, met een voorsprong van drie punten op nummer twee Hellas Verona. Daarachter volgt Frosinone Calcio op vier punten van SPAL. Aangezien de eerste twee clubs uit de Serie B direct promoveren, heeft de koploper nog één zege nodig.

     > Speelronde 41: Ternana - SPAL
     > Speelronde 42: SPAL - FC Bari

Promotie op promotie
Promoveren naar de Serie A zou bijzonder knap zijn voor SPAL, aangezien het vorig seizoen nog een niveau lager speelde. Na 34 wedstrijden sleepte de ploeg de titel van de Lega Pro Girone B binnen en promoveerde dus naar de Serie B. Een kampioenschap in die competitie zou een ultieme bekroning zijn van een ongelooflijk seizoen voor de ploeg van Leonardo Semplici. De laatste promotie naar het hoogste niveau gaat alweer terug naar 1951. Het verbleef toen tot 1968 in de Serie A, maar na degradatie bungelde het constant tussen lagere niveaus.

Naamsveranderingen
SPAL staat voor Società Polisportiva Ars et Labor, maar in 1940 werd de naam veranderd in AC Ferrara. In 2005 maakte de club een heroprichting mee en ging verder door het leven als SPAL 1907, waarna het in 2012 weer veranderde naar SSDR SPAL. Een jaar daarna werd AC Giacomense, uitkomend in de Lega Pro, overgenomen en de fusieclub ging als SPAL 2013 Ferrara spelen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner