16.05.2017 15:20

Groenendijk redder bij ADO, Maaskant onderuit

Drie trainers moesten afgelopen seizoen het veld ruimen in de Eredivisie. De in degradatienood verkerende ploegen ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en NEC kozen ervoor om hun trainer te ontslaan, wat wisselende resultaten heeft opgeleverd.

"Petrović heeft zich iedere dag met ziel en zaligheid ingezet voor onze club, maar soms werkt het gewoon niet meer", was de reactie van ADO-directeur Mattijs Manders op het eerste ontslag van het seizoen. Op 7 februari 2017 stond ADO 16e op de ranglijst en werd Željko Petrović ontslagen, een dag later werd Alfons Groenendijk aangesteld als zijn vervanger.

Groenendijk als redder
De 52-jarige Groenendijk had voor zijn komst naar ADO ervaring met degradatievoetbal. Een seizoen eerder hield hij SBV Excelsior knap in de Eredivisie, maar in Den Haag kreeg hij te maken met grotere problemen. Op de achtergrond was het zeer onrustig rondom eigenaar Hui Wang, terwijl hij met een uitgedunde selectie lijfsbehoud moest zien te bewerkstelligen. De 16e positie op de ranglijst bood wel mogelijkheden. De veilige plaatsen van Excelsior en Sparta waren 1 punt verwijderd, terwijl hij met nog 13 wedstrijden op het programma tijd kreeg om de ploeg naar zijn hand te zetten.

In zijn eerste wedstrijd op de bank had Groenendijk al snel door dat hij voor een zware taak stond. Op bezoek bij hekkensluiter Go Ahead Eagles ging ADO met 3-1 onderuit en de ene na de andere individuele fout stapelde zich op. Maar Groenendijk kreeg toch grip op de ploeg en ADO begon te stijgen op de ranglijst. 2 wedstrijden voor het einde van de competitie hadden de Hagenaren zich al veilig gespeeld. Missie geslaagd.

- 13 wedstrijden
- 21 punten
- 5 plaatsen gestegen op de ranglijst
- 1,6 punt per wedstrijd
- Voorganger: 0,8 punt per wedstrijd

Havenaar de grote man
De wederopstanding van ADO gaat gepaard met de rentree van Mike Havenaar. De spits van ADO was er aan het begin van het seizoen bij, toen de Hagenezen voortvarend aan de competitie beginnen. Door een blessure aan zijn oog kon hij de ploeg van Petrović niet helpen, maar hij begon weer fit te raken toen Groenendijk aan het roer kwam. Groenendijk gaf Havenaar het vertrouwen in de spits, wat de Japanner terugbetaalde. Havenaar maakte 6 doelpunten onder het bewind van de interim-trainer, waarmee hij hoogstpersoonlijk 10 punten pakte door het winnende doelpunt of de gelijkmaker te produceren. Zonder die punten had ADO nacompetitie moeten spelen. Havenaar is de redder van Groenendijk.

'Kroonprins' Maaskant als opvolger van De Koning
"Als club zijn we van mening dat dit moeilijke besluit onze kansen op handhaving vergroot", was de reactie van het bestuur van Go Ahead Eagles op het ontslag van Hans De Koning. De trainer had een jaar eerder de ploeg naar een onwaarschijnlijke promotie geleid, maar was in de Eredivisie hekkensluiter. Op 22 maart 2017 werd zijn contract beëindigd, met nog 7 wedstrijden voor de boeg. Robert Maaskant kreeg als interim-trainer de taak om de achterstand van 2 punten op de nummer 17 in te halen. Directe degradatie moest worden voorkomen.

Het 'schok-effect' was meteen merkbaar in Deventer. De eerste wedstrijd onder Robert Maaskant werd in winst omgezet. Op bezoek bij FC Twente werd verrassend gewonnen (1-2) en opeens was GAE niet langer de hekkensluiter van de Eredivisie. Maar van lange duur was het succes niet. De punten in Enschede was het enige succes dat Maaskant wist te boeken: de overige 6 wedstrijden werden verloren. De andere degradatiekandidaten pakten wel hun punten, waardoor Go Ahead Eagles direct is gedegradeerd. Missie gefaald.

- 7 wedstrijden
- 3 punten
- 0 plaatsen gestegen
- 0,4 punt per wedstrijd
- Voorganger: 0,7 punt per wedstrijd

Defensie zo lek als een mandje
In de 7 wedstrijden die Maaskant voor de ploeg stond, kreeg de ploeg het ene na het andere doelpunt om de oren. Voor eerste keeper Theo Zwarthoed, die geen minuut miste afgelopen seizoen, was er geen houden aan. Hij moest 25 doelpunten incasseren in 7 wedstrijden, een gemiddelde van 3,6 per wedstrijd. Bij voorganger De Koning had Go Ahead Eagles de zaakjes achterin beter op orde. Met een gemiddelde van 1,7 onder de ontslagen trainer is het aantal tegendoelpunten meer dan verdubbeld met de interim-trainer.

Woordvoerder Hyballa vervangbaar
Na zeven opeenvolgende nederlagen werd Peter Hyballa op 24 april de laatste trainer die werd ontslagen. De NEC’er stond vol passie woedende fans te woord nadat degradatie steeds dichterbij kwam, maar hij hield vertrouwen in lijfsbehoud. Het clubbestuur deed dat echter niet. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie leek directe degradatie onwaarschijnlijk, maar wilde NEC met een andere trainer de nacompetitie in. Clubman Ron de Groot moet de Nijmegenaren in de Eredivisie houden.

De achterstand op de veilige plaats 15 bedroeg 2 punten op het moment van ontslag, maar met wedstrijden tegen subtoppers AZ en sc Heerenveen werd met direct lijfsbehoud geen rekening gehouden. Onder De Groot begon NEC echter aan een ongekende opleving. Beide wedstrijden werden gewonnen, maar dat deed Sparta ook. Dankzij het mindere doelsaldo moet NEC de nacompetitie spelen, maar op basis van de laatste twee wedstrijden zal de ploeg met veel vertrouwen het tweeluik met FC Emmen aangaan. Missie nog niet beëindigd.

- 2 wedstrijden
- 6 punten
- 1 plaats gestegen
- 3 punten per wedstrijd
- Voorganger: 0,9 punt per wedstrijd

Voorhoede komt opeens tot scoren
In de laatste 7 wedstrijden onder Hyballa wist NEC maar 2 doelpunten te maken. Dat ongekend lage aantal staat symbool voor de scoringsdrift van de Nijmegenaren afgelopen seizoen. Met 23 gemaakte doelpunten is Roda JC de enige ploeg die nog minder vaak wist te scoren (26 keer). Met De Groot aan het roer wist NEC het net opeens wel te vinden. Tegen zowel AZ als Heerenveen werden twee doelpunten gemaakt, waardoor in 1 wedstrijd de productie van de voorgaande 7 wedstrijden werd geëvenaard.

ne[project:vgzm;] {endif}
Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner