17.05.2017 16:16

Play-offs Europa League niet populair in België

In België zijn het achtste seizoen de verschillende play-offs om verschillende prijzen en kwalificaties bezig. De play-offs voor een plaats in de finale om een ticket voor de Europa League kunnen echter op weinig interesse rekenen.

De wedstrijden in aanloop naar de play-offs voor Europees voetbal kunnen niet op veel interesse van de Belgische voetbalsupporters rekenen, zo blijkt uit de bezoekersaantallen. Wie de cijfers van de wedstrijden in play-offs II naast die van de reguliere competitie legt, ziet een daling van 45 procent. Enkel bij Lierse SK zijn er meer supporters geteld tijdens de barrages in vergelijking met de competitie.

Tijdens de achtste speelronde van play-offs II bereikte het toeschouwersaantal een nieuw dieptepunt. Zo zaten er tijdens de ontmoeting tussen KSV Roeselare en Sporting Lokeren slechts 763 toeschouwers op de tribune. En dat terwijl Schiervelde, de thuishaven van KSV Roeselare, plaats biedt aan 8.836 mensen. KSV Roeselare wist eveneens in de thuiswedstrijd tegen Royal Mouscron-Péruwelz de 1.000 supporters niet te halen.

Van de 49 play-off-wedstrijden waarvan de officiële bezoekersaantallen bekend zijn, hadden slechts 8 wedstrijden meer dan 50% van de capaciteit van het stadion gevuld.

Playoffs in België

Vanaf het seizoen 2009/2010 waren er op het hoogste niveau van België drie soorten play-offs ingevoerd. In play-off I streden zes teams in een onderlinge competitie tegen elkaar om de landstitel. De behaalde punten na de reguliere competitie werden gehalveerd, waarna er na tien duels een kampioen volgde. Play-off III bepaalde wie er vanuit het hoogste niveau van België afdaalde naar de toenmalige Tweede Klasse.

In play-off II, de Europa League play-offs, streden acht ploegen verdeeld over twee poules om één finaleplaats voor een ticket in de voorronde van de Europa League. Beide groepswinnaars speelden in een tweeluik tegen de nummer vier uit play-offs I (mits één van de nummers 1 tot en met 4 niet de bekerfinale had gewonnen).

Sinds het seizoen 2016/2017 hebben de Europa League play-offs een andere vorm gekregen. De nummers 7 tot en met 15 van de reguliere competitie worden onderverdeeld in twee groepen van zes teams. Om tot twaalf teams te komen, spelen de beste drie ploegen uit de Eerste Klasse B eveneens mee met de negen teams uit de Eerste Klasse A. Net als bij de vorige structuur spelen opnieuw de groepswinnaars tegen elkaar voor een felbegeerde plek in de finale voor een Europa League-ticket.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner