02.06.2017 10:00

De 5 spelers die voor Juve en Real uitkwamen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. In het kader van de finale van de Champions League deze week de 5 beste spelers die voor zowel Real Madrid als Juventus speelden.

1: Zinédine Zidane (Frankrijk)
Voor slechts 3,5 miljoen euro verkast de Fransman van Girondins Bordeaux naar Juventus. Daar groeit hij binnen de kortste keren uit tot de grote leider. Samen met zijn maatje Didier Deschamps loodst hij De Oude Dame twee keer op rij naar de Champions League-finale, maar in beide wedstrijden trekt Juventus aan het kortste eind.

  • 1997: Dortmund - Juventus 3-1
  • 1998: Real Madrid - Juventus 1-0

Toch geldt die periode als Zidane’s beste tijd in Turijn en wint hij de Ballon d’Or. Zidane is zo goed dat De Koninklijke hem koopt voor het astronomische bedrag van 73,5 miljoen euro. In Spanje groeit hij als onderdeel van Los Galácticos uit tot de absolute wereldster en is hij in zijn eerste seizoen meteen matchwinner in de finale van de Champions League. Tegen Bayer Leverkusen maakt hij op fenomenale wijze de 2-1.

2: Fabio Cannavaro (Italië)
Als dertiger verlaat Cannavaro Inter voor Juventus. Daar gaat hij weer samenspelen met zijn maatjes Gianluigi Buffon en Lilian Thuram. De centrale verdediger laat de club floreren, maar na wanbeleid zet de Italiaanse bond Juventus terug naar de Serie B. De Italiaan maakt vervolgens de stap naar Madrid, waar hij vaste waarde en aanvoerder wordt in het hart van de verdediging. Als unieke prestatie weet hij als speler van Real de Ballon d’Or te winnen, iets wat zelden voorkomt als verdediger. Het tekent de kwaliteiten van Cannavaro. Na 3 jaar verhuist hij van Madrid terug naar Turijn, maar door ouderdom, blessures en andere omstandigheden wordt dat geen succes. Een jaar later verkast hij alweer naar Al Ahli.

3: Michael Laudrup (Denemarken)
Juventus haalt Laudrup van Brøndby, maar door de aanwezigheid van Michel Platini verhuurt de club uit Turijn de Deen voor 2 seizoenen aan Lazio. Als Platini stopt, moet Laudrup het stokje overnemen, maar dat lukt geenszins. Johan Cruijff reikt hem de hand en haalt de Deen naar FC Barcelona. Daar wint hij alles wat er te winnen valt, om vervolgens de gevoelige overstap naar Real Madrid te maken. In de Spaanse hoofdstad gaat het een stuk minder en in zijn tweede seizoen schakelt uitgerekend Juventus Laudrup en co uit in de kwartfinale van de Champions League.

4: Gonzalo Higuaín (Argentinië)
Maar liefst 90 miljoen euro betaalt Juventus voor de diensten van Real Madrid. Daarmee wordt de Argentijn in één klap de op twee na duurste speler aller tijden. Juventus haalt de de spits vanwege zijn neus voor de goal. In 190 Primera División-duels scoort Higuaín maar liefst 107 keer, maar mede vanwege de aanwezigheid van Karim Benzema is hij nooit onomstreden. Begin dit seizoen biedt Juventus hem een uitweg. In Italië wint hij meteen de Coppa Italia en de Serie A en nu maakt de spits zich op voor het treffen van de Champions League-finale tegen zijn oude club.

5: Nicolas Anelka (Frankrijk)
De huidig adviseur van Roda JC verslijt in zijn eerste 8 seizoenen achtereenvolgens deze clubs: Paris Saint-Germain, Arsenal FC, Real Madrid, Liverpool FC en Manchester City. Er zijn maar weinig palmaressen te vinden waarop deze clubs prijken. Toch verkast hij niet omdat hij overal floreert. Integendeel, men ziet de kwaliteiten van Anelka wel, maar nergens komt hij volledig uit de verf. In 2003 probeert Juventus het ook met de frivole spits, maar dat huwelijk blijkt geen succes.

De laatste 5

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner