09.06.2017 22:40

Oranje wint eenvoudig op feestavond Sneijder

Een sprookje! Wesley Sneijder scoort tijdens zijn jubileumwedstrijd. Aanvoerder Arjen Robben juicht met hem mee. (09-06-2017)

Nederland heeft vrijdagavond, bij de terugkeer van Dick Advocaat als bondscoach, in de WK kwalificatie eenvoudig afgerekend met Luxemburg: 5-0. Wesley Sneijder vierde zijn 33e verjaardag, bombardeerde zichzelf tot recordinternational in zijn 131e interland en maakte zelfs één doelpunt.

Drie keer op rij winnen, dat was alweer bijna drie jaar geleden voor het Nederlands elftal. Destijds won Oranje op het WK in Brazilië achtereenvolgens van Chili, Mexico en Costa Rica. Na de vriendschappelijke overwinningen tegen Marokko en Ivoorkust kon de trilogie weer eens bereikt worden tegen Luxemburg. Bondscoach Advocaat wilde deze missie voltooien met ervaren spelers. Basisplaatsen waren zodoende weggelegd voor onder meer Kevin Strootman, Arjen Robben en recordinternational Sneijder.

Na wat gemiste mogelijkheden en een flink overwicht opende Arjen Robben de score in de 21e minuut. Wesley Hoedt verzorgde de assist via een keurige dieptepass. Een klein kwartier later was het feestvarken Sneijder die na een vlot lopende aanval de score verdubbelde: 2-0. De middenvelder van Galatasaray maakte zo zijn 31e doelpunt in zijn 131e interland. Nederland had een comfortabele voorsprong op zak en wilde de score uitbreiden en het publiek vermaken.

Robben miste na een uur spelen een grote kans nadat hij drie Luxemburgers had dolgedraaid. Enkele minuten later was het wel raak. Georginio Wijnaldum schoot hoog en hard raak na een afvallende bal: 3-0. Acht minuten later werd het 4-0. Koud in het veld kopte invaller Quincy Promes de bal in vrijstaande positie achter doelman Ralph Schon. Sneijder kreeg nog een publiekswissel tien minuten voor tijd. De man van de avond werd vervangen door Nathan Aké. Enkele minuten later werd het nog 5-0. Vincent Janssen benutte op overtuigende wijze een eigen versierde strafschop.

Oranje wint zodoende van Luxemburg en staat na zes poulewedstrijden op tien punten. Voor het eerst in 37 wedstrijden houdt Oranje weer eens twee maal op rij de nul. Na de zomer wordt de WK kwalificatie vervolgd. Op 31 augustus mag de selectie van Advocaat afreizen naar Parijs voor de confrontatie met groepshoofd Frankrijk .

Door: Koen Larmit