21.06.2017 22:03

Mexico met schrik vrij tegen Nieuw-Zeeland

Ondanks een onthutsend slechte eerste helft heeft Mexico woensdagavond alsnog drie punten overgehouden aan het groepsduel met Nieuw-Zeeland (2-1). De Kiwi’s gingen de rust in na een historisch doelpunt van Wood.

Al voor rust hadden de meegereisde supporters uit Nieuw-Zeeland genoeg reden tot juichen. De ploeg van bondscoach Anthony Hudson was heer en meester in de eerste 45 minuten waarin de Mexicanen geen schot op doel produceerde. Het was in de 42ste minuut Chris Wood, spits van Leeds United, die zijn land op voorsprong zette.

De supporters uit Nieuw-Zeeland hadden 555 minuten moeten wachten eerdat hun spelers weer eens een doelpunt maakte tijdens de Confederations Cup. De laatste keer was in 2003. Destijds scoorde Raffaele De Gregorio (voormalig speler Dordrecht’90) het tweede Confederations Cup-doelpunt van de Nieuw-Zeelanders. Chris Zoricich was in 1999 de eerste doelpuntenmaker.

Het doelpunt van de Nieuw-Zeelanders betekende alweer de 36ste tegentreffer voor Mexico op de Confederations Cup. Daarmee heeft het Noord-Amerikaanse land de twijfelachtige eer met de meeste tegendoelpunten in de geschiedenis van het pas 25-jarige toernooi. Na Mexico kregen Saoedi-Arabië (31 tegentreffers), Brazilië en tegenstander Nieuw-Zeeland (28) de meeste doelpunten tegen.

Na rust kwamen er elf ontketende Mexicanen uit de kleedkamer. Koste wat het kost moest de 0-1-achterstand omgebogen worden tot een overwinning. Na negen minuten spelen in de eerste helft volgde de gelijkmaker al. Het was Raúl Jiménez die zichzelf wegdraaide en vervolgens vernietigend hard in de kruising schoot: 1-1.

Vervolgens kwam Rafael ‘Rafa’ Márquez binnen de lijnen bij de Mexicanen, ten koste van PSV-speler Héctor Moreno. Een opmerkelijke wissel, aangezien de verdediger in de eerste helft nog inviel voor de geblesseerde Carlos Salcedo. Márquez was met zijn invalbeurt de oudste speler allertijden op de Confederations Cup. Met zijn 38 jaar, 11 maanden en 5 dagen was hij ruim de oudste op het veld. Ter vergelijking: tegenstander Dane Ingham kwam pas twee dagen nadat Márquez in 1999 de Confederations Cup won met Mexico ter wereld.

Met Márquez in het veld trok Mexico de zege over de streep. In de 72ste minuut dribbelde Javier Aquino tot aan de achterlijn en legde op tijd terug op de vrijstaande Oribe Peralta. De spits schoot betrekkelijk snel de bal via de binnenkant van de paal binnen: 2-1.

In de blessuretijd werd het nog ongezellig op het veld van Sochi. Een goede kans voor Nieuw-Zeeland werd tenietgedaan doordat Diego Reyes aan het shirt van Michael Boxall ging hangen. Boxall reageerde vervolgens met onbesuisd inkomen waarna er een opstootje ontstond. Na het opstootje trok Gassama vier gele kaarten. Naast Reyes en Boxall kreeg ook Héctor Herrera geel.

Het bleef uiteindelijk bij 2-1 voor Mexico waardoor het Noord-Amerikaanse land na twee wedstrijden vier punten heeft verzameld. Het deelt de koppositie in groep A samen met Portugal. Rusland volgt met drie punten. Voor Nieuw-Zeeland is het toernooi voorbij.

Door: Maarten Elst