11.07.2017 10:00

Ingezoomd op: de teruggekeerde Emanuelson

Urby Emanuelson verbijt zich op de bank bij AC Milan. (21-09-2011)
Urby Emanuelson verbijt zich op de bank bij AC Milan. (21-09-2011)

Met de komst van Urby Emanuelson haalt FC Utrecht voor Eredivisie-begrippen een grote naam in huis. Maar hoe verging het de verdediger annex middenvelder de laatste jaren na zijn transfer van Ajax naar AC Milan?

AC Milan
Als kind van de club doorliep Emanuelson een groot deel van de jeugdopleiding bij Ajax. Binnen de kortste keren groeide hij uit tot een vaste waarde, al bleven de meningen verdeeld of hij een linksback of een middenvelder was. Milan klopte vervolgens bij Ajax op de deur en voor Emanuelson was dit een fantastische kans. In de modestad kwam hij regelmatig in actie, waar vooral zijn tweede seizoen een succesvolle was. In 2011/2012 speelde hij namelijk 30 Serie A-duels. Een seizoen erop werd hij een half seizoen verhuurd aan Fulham FC. Bij terugkomst in Milaan was hij vervolgens bijna alleen maar bankzitter.

Roma, Atalanta, Verona
Omdat Emanuelson meer wilde spelen en AC Milan hem dat niet kon bieden, mocht hij transfervrij vertrekken. Bij AS Roma hoopte hij op meer speeltijd, maar ook in Rome moest hij hoofdzakelijk vanaf de tribune toekijken. Een half jaar later mag hij weer gratis vertrekken. Atalanta wil het proberen met de linkspoot. Resultaat? Toch 9 duels in een half seizoen, maar niet overtuigend genoeg om zijn contract te verlengen. Nadat hij een half seizoen zonder club zat, biedt het in nood verkerende Hellas Verona hem een uitweg. Met 11 wedstrijden opnieuw geen slechte score, maar door degradatie naar de Serie B kon Hellas Verona de Amsterdammer niet behouden. 

Sheffield Wednesday
Als Emanuelson aan het einde van de zomer van 2016 geen club weet te vinden, besluit de creatieveling naar Sheffield Wednesday te gaan. De club uit de Championship kan hem goed gebruiken, maar doet in het seizoen amper een beroep op de voormalig Ajacied. Sheffield gunt Emanuelson zelfs geen speeltijd in de beker, waardoor hij uiteindelijk maar 1 officieel duel speelt voor de Engelse club. Dat duel is uitgerekend tegen zijn oude ploeg Fulham. Emanuelson wordt een kwartier voor tijd in het veld gebracht en ziet zijn ploeg met 1-2 verliezen.

Conclusie
Met slechts 111 Competitie-wedstrijden in 7 seizoenen is Emanuelson nooit echt geslaagd in het buitenland. Dat hij vorig seizoen ook maar 1 duel speelde hij Sheffield Wednesday is eveneens niet hoopgevend voor FC Utrecht. Toch is de linkspoot nog altijd 'maar' 31 jaar en is hij de afgelopen periode uitvoerig getest door Erik ten Hag. Lukt het hem om zijn niveau bij Ajax en zijn beginperiode bij AC Milan te evenaren, dan is hij een meer dan uitstekende versterking voor FC Utrecht. 

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner