19.07.2017 09:15

Waar halen deze td's hun aankopen vandaan?

Haalt Martin van Geel daadwerkelijk zoveel spelers van eigen bodem of met een Eredivisie-verleden zoals beweerd wordt? Wij zetten de technisch directeuren van de drie grootste clubs uit de Eredivisie op een rij en analyseerden hun aankopen sinds hun entree bij Feyenoord, PSV en Ajax. 

Martin van Geel (Feyenoord)
Van Geel presenteerde dinsdagmiddag bij Feyenoord Jerry St. Juste en Ridgeciano Haps, twee spelers met een verleden in de Eredivisie. Eerder deze transferperiode haalde hij al Kevin Diks, Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius. Ook zij speelden voorheen in de Eredivisie. Daarmee lijkt Van Geel zijn imago als beleidsbepaler die veelal bekende namen haalt, waar te maken. Maar klopt dat ook?

Dat klopt zeker. Sinds zijn komst bij Feyenoord in 2011 haalde de technisch directeur in totaal 43 spelers. Daarvan hadden maar liefst 36 spelers een verleden in Nederland als prof. Met een percentage van 86% is Van Geel met afstand de technisch directeur die de meeste spelers haalt met een verleden in de Eredivisie. Kortom, Van Geel haalt bijna 9 van de 10 spelers die voor het Nederlandse publiek bekend zijn.

Verder is het opvallend dat de spelers die Van Geel van buiten de Eredivisie haalt, voornamelijk allemaal Scandinaviërs zijn. Sinds Van Geel's komst bij de Stadionclub trok hij slechts één speler aan die niet uit Noorwegen, Zweden of Denemarken kwam: Colin Kazim-Richards. De rest (Nicolai Jørgensen, Simon Gustafson, Pär Hansson, Harmeet Singh, Omar Elabdellaoui en John Guidetti) waren dat allemaal wel. 

Marcel Brands (PSV)
Brands haalde procentueel gezien minder spelers met een oud verleden in de Eredivisie. Ten opzichte van Van Geel haalde haalde Brands één speler minder met een Eredivisie-verleden: 35 in totaal. Maar omdat Brands een jaar langer bij PSV actief is en daardoor meer deals sloot (in totaal 52), ligt zijn percentage echter een stuk lager: 67%. Dat betekent dus dat 17 spelers (33%) vanuit het buitenland werden gehaald.

Marc Overmars (Ajax)
De directeur voetbalzaken van Ajax (sinds de zomer van 2012 actief in Amsterdam) haalt van de technisch directeuren uit de top 3 de meest creatieve aankopen. Nagenoeg de helft van zijn inkomende transfers weet Overmars uit het buitenland te halen: 15 van de 31 spelers (48%). Dat betekent dat de Deventenaar een aankooppercentage van 52% heeft wat betreft spelers die een verleden als prof in de Eredivisie hebben. Tegenover het percentage van Van Geel (87%) is dat een flink stuk lager.

*In deze lijst zijn spelers als Graziano Pellè, Marco van Ginkel en Arkadiusz Milik eenmaal opgenomen, ondanks dat zij meerdere contractsoorten (bijv. eerst huur en daarna koop) hadden bij respectievelijk Feyenoord, PSV en Ajax. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner