24.07.2017 22:50

Noorwegen scoort weer niet, Denemarken door

Caroline Graham Hansen faalt vanaf de stip! Doelvrouw Stina Petersen keert haar inzet. (24-07-2017)

Tegen Denemarken verloor Noorwegen met 0-1. Dus ook tijdens de derde wedstrijd wisten de Noorse dames niet te scoren. Daarmee blijft de productie staan op nul treffers, waarmee het een negatief record van Nederland evenaart.

Noorwegen verloor het openingsduel van Nederland met 1-0 door een doelpunt van Shanice van de Sanden. Ook in het Rat Verlegh Stadion wisten de Noorse dames niet tot scoren te komen tegen België. Met een doelsaldo van -4 (0 doelpunten voor, 4 treffers tegen) is het toernooi van de Noren allesbehalve geslaagd te noemen.

Ook in de Adelaarshorst was Ingrid Hjelmseth de eerste doelvrouw die de bal uit het doel moest halen. Met een strakke pass zette de Deense rechtsachter Theresa Nielsen na vijf minuten een aanval op. Via captain Pernille Harder kwam de bal in de voeten bij vleugelaanvaller Katrine Veje. Veje kreeg genoeg ruimte in het Noorse strafschopgebied en benutte het buitenkansje: 0-1. Voor Veje was het haar negende doelpunt in 99 interlands.

Het ticket voor de kwartfinale kwam vlak voor rust in gevaar nadat Caroline Graham Hansen gemakkelijk naar de grond ging. De Noorse middenveldster kreeg een penalty cadeau van de Franse arbiter en ging zelf achter de bal staan. Graham Hansen schoot de bal zwak in en gaf het leder geen richting mee. De Deense doelvrouw Stine Petersen kon de bal makkelijk keren en zag in tweede instantie de bal naast het doel gaan.

Na de rust was het opnieuw Denemarken dat het betere van het spel had. EK-debutante Frederikke Thøgersen was vlak na rust dicht bij de tweede Deense treffer. De middenveldster omspeelde de Noorse goalie, maar draaide zichzelf in een onmogelijke hoek waardoor scoren er niet in zat.

In de 71ste minuut werd Nadia Nadim diep gestuurd op weg naar de 0-2. De bal van Harder was net iets te scherp waardoor Nadim in botsing kwam met de Noorse keepster Hjelmseth. Hoewel Nadim snel opkrabbelde, bleef Hjelmseth schreeuwend op de grond liggen. Uit de herhaling bleek dat Nadim op de linkerelleboog van de keepster was gestapt, waardoor blessurebehandeling nodig was. Na zes minuten werd Hjelmseth overeind geholpen en ging ze – ondanks een verband – gewoon door.

Met nog maar vijf minuten op de klok kreeg de Noorwegen dé mogelijkheid om het eerste doelpunt van het toernooi te maken. Een voorzet vanaf de rechterkant van Caroline Graham Hansen belandde per ongeluk op de binnenkant van de paal. In de nastoot was het Ingrid Moe Wold die de bal van een metertje of twintig tegen de lat schoot.

Daar bleef het niet bij voor de Noren. In de tien minuten blessuretijd kregen de Noorse speelsters nog een aantal kansen om op gelijke hoogte te komen. De bal wilde er maar niet in voor de Noren, die daardoor doelpuntloos naar huis terug moeten reizen: 0-1.

Daarmee is Noorwegen het tweede land in de EK-geschiedenis dat geen enkel doelpunt wist te maken tijdens de hoofdfase van het toernooi. Eerder bleef Nederland doelpuntloos tijdens het EK van 2013. Noorwegen ligt voor het eerst sinds het EK in 1997 al in de groepsfase uit het toernooi. Denemarken komt in de kwartfinale uit tegen de winnaar van groep B.

Door: Maarten Elst