27.07.2017 12:00

Ajax grootste buitenlandse opleidingsclub van PL

Voormalig talenten uit de jeugdopleiding van Ajax maakten, naast de opleidingen buiten de Engelse landsgrenzen om, vorig seizoen de meeste minuten in de Premier League. In totaal speelden de oud-spelers van Ajax gezamenlijk 12.617 minuten. Inclusief de Engelse ploegen staat Ajax op een eervolle tiende plaats, waardoor het onder meer Liverpool FC voorblijft.

Trio van Spurs
Onder deze oud-spelers van Ajax behoren uiteraard Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Christian Eriksen. Zij hebben de meeste minuten op hun naam staan van alle voormalig Ajacieden. Dit drietal staat week in week uit in de basis bij Tottenham Hotspur en had een belangrijk aandeel in het behalen van de tweede plaats in de Premier League.

Overige spelers
Naast het trio van Tottenham maakten ook Daley Blind (Manchester United) en Maarten Stekelenburg (Everton FC) veel minuten in de Premier League, terwijl ook Timothy Fosu-Mensah zo nu en dan speelminuten kreeg. Zij doorliepen een veel groter deel van de Ajax-opleiding dan Vertonghen, Alderweireld en Eriksen, maar de makers van de lijst hanteerden de officiële regels van de UEFA. Met de transfer van Davy Klaassen naar Everton zullen de minuten mogelijk alleen maar toenemen.

Man Utd koploper
Met 44.055 minuten speeltijd voor opgeleide jeugdspelers staat Manchester United fier bovenaan de ranglijst. Paul Pogba en Marcus Rashford waren de grootste uithangborden en speelden respectievelijk 2.609 en 1.702 minuten. Tottenham Hotspur volgt Manchester United op grote afstand, met minder dan de helft aan gespeelde minuten: 19.995. Manchester City maakt met 16.226 minuten de top 3 compleet. De eerste niet Premier League-club is Sheffield United. Die ploeg komt uit op het derde niveau van Engeland, de League One. Liverpool FC staat niet eens in de top tien, die club behaalde slechts 8.753 minuten dit seizoen.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner