26.07.2017 22:35

Oostenrijk meldt zich verrassend in kwartfinale

Het dameselftal van Oostenrijk heeft woensdagavond de kwartfinale van het EK in Nederland bereikt. Door een 0-3 zege op het uitgeschakelde IJsland gaan de Oostenrijkse dames als groepswinnaar naar de volgende ronde.

Voorafgaand waren de verwachtingen rondom de Oostenrijke ploeg niet zo hoog. Bondscoach Dominik Thalhammer bracht een erg jeugdige ploeg mee naar Nederland, maar na een overwinning op Zwitserland (1-0) en een gelijkspel (1-1) tegen Frankrijk bleek de kwartfinale dichterbij dan gedacht. Met de 0-3 overwinning op IJsland werd het fraaie debuut nu al bekroond met een plaats in de kwartfinale.

Tegen IJsland begon Oostenrijk sterk en onder meer sterspeelster Nina Burger namen het doel van keepster Guðbjörg Gunnarsdóttir. In het eerste half uur lag zij haar tegenstanders meerdere malen goed in de weg. IJsland wilde na twee verloren wedstrijden wel wat laten zien, maar bleek slorig wanneer het de vijandelijke helft mocht betreden. Na 36 minuten braken de IJslandsen alsnog. Een fout van doelvrouw Gunnarsdóttir werd genadeloos afgestraft door Sarah Zadrazil: 0-1. Dat leek ook de ruststand te worden, maar daar dacht diezelfde Zadrazil anders over. Uit een hoekschop frommelde zij de 0-2 tegen de touwen.

De hoogtepunten waren schaars na de pauze. Oostenrijk vond het bij 0-2 welletjes en had IJsland nodig om wakker te worden geschud. De IJslandse dames lieten duidelijk merken zich niet zomaar naar huis te laten sturen en waren dreigend via enkele voorzetten. Doelpunten vielen er uiteindelijk niet voor de ploeg van bondscoach Freyr Alexandersson en na een gezapige slotfase bepaalde invalster Stefanie Enzinger via een intikker de eindstand op 0-3.

Oostenrijk gaat zeer verrassend als groepswinnaar naar de kwartfinale van het EK. Omdat de wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland in 1-1 eindigde, gaat Frankrijk als nummer twee door. De tegenstander voor de kwartfinale komt uit groep D. Oostenrijk ontloopt naar alle waarschijnlijkheid Engeland, dat groep D lijkt te gaan winnen. Spanje en Portugal kunnen zich eveneens nog plaatsen.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner