02.08.2017 10:27

Alles wat je moet weten over Ajax - OGC Nice

Na een prima resultaat in Frankrijk (1-1) moet Ajax dinsdagavond de klus in eigen huis afmaken. OGC Nice komt op bezoek en ter voorbereiding op dat cruciale Champions League-duel hier de statistieken.

  • Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat Ajax (oprichtingsjaar 1900) en Nice (1904) tegen elkaar spelen. De eerste keer was vorige week in Nice. Via doelpunten van Mario Balotelli en Donny van de Beek eindigde die wedstrijd in 1-1.

  • Ajax is onwijs succesvol in eigen huis tegen Franse ploegen. De laatste ontmoeting ligt nog vers in het geheugen: tegen Olympique Lyon werd in Amsterdam de basis gelegd voor de finaleplaats (4-1). Sinds de eeuwwisseling wist geen enkele Franse ploeg buitenshuis te winnen van Ajax. Paris Saint-Germain (1-1), Olympique Marseille (2-2), AJ Auxerre (2-1) en Olympique Lyon (2-1, 0-0, 4-1) gingen allen zonder zege naar huis.

 

  • Balotelli kan door een blessure aan het bovenbeen niet meedoen in Amsterdam. Dat is niet eens goed nieuws voor Ajax, aangezien de Italiaan nog nooit van Ajax wist te winnen. In de vijf ontmoetingen tussen de Amsterdammers en Balotelli, stapte de spits nog nooit met een zege van het veld. Zijn vervanger is Alassane Pléa, die sinds februari geen volledige wedstrijd meer heeft gespeeld.

 

  • Voor Ajax leek de krachtmeting met Nice de slechtst mogelijke loting. De ploeg van Lucien Favre deed lang mee om de titel in de Ligue 1, maar eindigde achter AS Monaco en PSG. Nice eindigde wel elf punten boven Lyon, de ploeg waar Ajax toch de handen vol aan had.

 

  • Europees gezien zijn de prestaties van Nice een stuk minder indrukwekkend. Vorig seizoen werd de groepsfase van de Europa League niet overleefd, de seizoenen daarvoor speelde de club meestal niet eens Europees. Van 2004 tot 2017 was het maar twee keer actief in Europa en uitschakeling in de groepsfase was de beste eindpositie.

 

  • De wedstrijd wordt gefloten door scheidsrechter Andre Marriner. Deze Engelsman floot één keer eerder een wedstrijd van Ajax: de uitwedstrijd tegen Panathinaikos vorig seizoen (2-1). Toen trok hij liefst drie rode kaarten, waarvan er een naar Hakim Ziyech ging. Die wedstrijd eindigde met zeven gele kaarten. Voor Nice is Marriner een onbekende.

 

  • De wedstrijd is ook een strijd tussen Jean Michaël Seri en Hakim Ziyech op het middenveld. De 26-jarige Seri staat in de belangstelling van Arsenal en zou €40 miljoen moeten kosten. Hij was de grote smaakmaker in het succesvolle vorige seizoen. De Ivoriaan begon 34 wedstrijden in de Ligue 1 in de basis en scoorde daarin 7 doelpunten. In de heenwedstrijd was het Seri die de bal panklaar legde voor Balotelli, waarna de spits het openingsdoelpunt binnen kon tikken. Aan de andere zijde draaide het vorig seizoen om Ziyech. In zijn eerste seizoen trok hij de regie naar zich toe en leidde Ajax met 2 doelpunten en 4 assists richting de finale.

  • Voor aanvang van de wedstrijd houden Ajax-supporters een sfeeractie voor Abdelhak Nouri. De harde kern wil de ploeg tijdens de wedstrijd niet afleiden, waardoor het eerbetoon voor het begin van de wedstrijd zal plaatsvinden. Diverse spandoeken zullen over de tribunes van de Johan Cruijff Arena worden uitgerold. De wedstrijd is uitverkocht.

 

  • De ploeg die deze derde ronde weet te overleven, wacht een plaats in de play-offs. Dat is de laatste horde richting de groepsfase van de Champions League. De speeldata zijn 15/16 en 22/23 augustus. Ajax heeft ook dan een geplaatste status, wat betekent dat ze de sterkste ploegen niet kunnen treffen. Viktoria Plzen, CSKA Moskou, Club Brugge, Sporting Lissabon of Hoffenheim behoren dan tot de mogelijke tegenstanders.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner