03.08.2017 10:45

De kracht en zwakte van de Engelse dames

De OranjeLeeuwinnen spelen donderdagavond de halve finale tegen Engeland. De Engelsen hebben indruk gemaakt, maar ook Nederland won al haar wedstrijden. Waar ligt hun kracht en waar zijn de Engelsen te pakken?

Er is geen enkele ploeg die meer doelpunten heeft gescoord dan Engeland: 11. Daarnaast heeft Engeland ook het minste aantal tegendoelpunten geïncasseerd: 1. Zowel voorin als achterin beschikt bondscoach Mark Sampson over een goede ploeg.

Defensieve zekerheid
Aanvoerdster Steph Houghton speelt met Millie Bright in het hart van de defensie. Met respectievelijk 174 cm en 179 cm spelen zij als typische Engelse verdedigers. Ze zijn groot, sterk in de lucht en rossen elke bal die voor hun voeten komt naar voren. Maar succes heeft het wel: dit duo kreeg nog geen enkel doelpunt tegen. Alleen de Portugese Carolina Mendes wist in de laatste groepswedstrijd te scoren, maar toen speelde Engeland met een B-elftal.

Razendsnelle aanval
De Engelse dames hoeven een wedstrijd niet te controleren om er met de winst vandoor te gaan. In de groepswedstrijd tegen Spanje hadden de Spaanse dames 75% balbezit, maar wonnen de Engelsen: 2-0. Achterin stond het als een huis en de dynamische voorhoede benutte elke mogelijkheid.

Ook wanneer Engeland wel duidelijk de bovenliggende partij is, blijven die snelle aanvalsters de diepte zoeken. Schotland werd in de groepswedstrijd op de grootste uitslag van het toernooi getrakteerd (6-0), mede dankzij de diepgang en snelheid van Jodie Taylor en Fran Kirby. De Engelsen mikken op de steekbal, om daarmee de snelle spitsen alleen voor de keeper te zetten. Die tactiek heeft al veel doelpunten opgeleverd:

De snelle voorhoede van Oranje
Het hart van de Engelse defensie mag dan wel groot en sterk zijn, snel zijn Houghton en Bright niet. En dat is precies waar de OranjeLeeuwinnen kunnen toeslaan. Met Lieke Martens en Shanice van de Sanden heeft Nederland veel diepgang in het spel. Met de steekpasses van Jackie Groenen en Daniëlle van de Donk liggen daar de mogelijkheden. En de OranjeLeeuwinnen hebben al bewezen dat uitstekend te kunnen:

Zonder die diepgang zullen de Engelse dames gemakkelijk overeind blijven. De Spanjaarden hadden dan het balbezit, de Engelse muur was niet te doorbreken. Op een gegeven moment zal de steekpass voorbij de langzame centrale verdedigers moeten komen om toe te slaan.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner