03.08.2017 20:39

Denemarken stoot nu wel door naar de finale

Sarah Puntigam jaagt haar strafschop over het doel, waar de Deense dames blij van worden. (03-8-2017)

Driemaal is scheepsrecht voor Denemarken. Na twee eerdere verloren halve finales, wonnen de Deense dames wel van Oostenrijk: 0-0, maar winst na strafschoppen. De eerste finaleplaats is een feit.

Op het EK2001 en het EK2013 strandde het avontuur van Denemarken in de halve finale. Tegen Oostenrijk slaagde het er donderdagavond wel in om door te stoten naar de finale. Het debuterende Oostenrijk kwam heel ver, maar moest zich na strafschoppen gewonnen geven. De Deense dames maken zich op voor de eerste finale ooit.

De wedstrijd begon spectaculair, met kansen over en weer. Oostenrijk begon met een defensieve opstelling, maar verstopte zich absoluut niet. Nina Burger zag na een slim genomen hoekschop haar inzet van de lijn worden gehaald en de grootste kans volgde ook nog binnen het kwartier. Na hands van Maja Kildemoes ging de bal op de stip en Sarah Puntigam kreeg dé kans de Oostenrijkse dames een droomstart te bezorgen.

In de kwartfinale tegen Spanje schoot Puntigam haar strafschop feilloos raak, maar in de halve finale bleek de druk toch te groot. Puntigam schoot de strafschop door het midden huizenhoog over en faalde de EK-debutant op voorsprong te schieten. Denemarken was gewaarschuwd.

Het ongekend hoge tempo van de openingsfase hield aan en ook Denemarken kreeg kansen. Na slecht uitverdedigen schoot Sanne Troelsgaard de bal op de lat. Het boogballetje was niet hard, maar plofte toch buiten bereik van Manuela Zinsberger tegen het houtwerk.

Na rust trok Denemarken de wedstrijd meer naar zich toe. Nadia Nadim, die tegen Duitsland nog het winnende doelpunt maakte, was opnieuw heel dichtbij met haar kopbal. Uit een hoekschop dwong zij Zinsberger tot een geweldige reflex. De Oostenrijkse doelvrouw bewees even later opnieuw haar waarde, door een inzet van Pernille Harder fraai te keren.

Denemarken trok in de slotfase het initiatief nog verder naar zich toe, maar het zag er naar uit dat de wedstrijd richting te verlenging ging. Geen van beide ploegen maakte echt aanspraak op de zege en verlenging moest uitwijzen welk land zich mag klaarmaken voor haar allereerste EK-finale.

In de verlenging ging de wedstrijd door waar het eindigde. Zowel Denemarken als Oostenrijk had de grootste moeite met het opzetten van een goede aanval, maar vele schietkansen waren er wel over en weer. Te veel ballen ging over of naast het doel, te weinig tussen de palen. Denemarken maakte de meeste aanspraak op de zege en Harder kwam nog heel dichtbij in de slotminuut. Zij kopte een hoekschop rakelings naast.

Via strafschoppen zou de finaleplaats worden vergeven. Oostenrijk was in de kwartfinale tegen Spanje de winnaar, maar moest zich nu gewonnen geven.