03.08.2017 22:36

Nederland voor het eerst naar de finale van EK

De OranjeLeeuwinnen hebben zichzelf donderdagavond ten koste van Engeland geplaatst voor de finale van het EK. In een wedstrijd waarin Engeland af en toe de betere ploeg was, wist Nederland met 3-0 te winnen.

Het eerste half uur was Nederland vele malen sterker dan haar Engelse tegenstander. Het was wachten tot het scorebord het machtsverschil voor het eerst zou laten zien. In de 22e minuut was het zo ver, toen Jackie Groenen een goede voorzet kon inbrengen vanaf rechts. Vivianne Miedema kwam bij de tweede paal hoog boven de verdedigers uit en kopte de bal op een mooie wijze in de verre hoek. Het was haar tweede doelpunt van het toernooi.

Engeland leek nog wel even wat terug te doen uit een hoekschop, maar gelukkig stond daar Sherida Spitse om de gelijkmaker te voorkomen. De laatste tien minuten kwam Engeland wat meer uit haar schulp, waardoor Nederland af en toe zwaar had in de verdediging. Engeland kwam niet tot een doelpunt, maar Nederland was wel gewaarschuwd.

De tweede helft werd Engeland even de bovenliggende partij. Meerdere malen moest Nederland aan de handrem trekken, waardoor onder anderen Daniëlle van de Donk een gele kaart ontving. Verschillende mogelijkheden voor Engeland konden ook geen gelijkmaker teweegbrengen en Nederland stond even met de rug tegen de muur.

Toen besloot Fara Williams een balletje terug te koppen op eigen doel, maar zag zij niet dat Daniëlle van de Donk in de lijn naar de keepster stond. Met een stift versloeg zij de doelvrouw, waarna Engeland de hoop liet varen. Engeland begon in de slotfase de ballen nog naar voren te pompen, maar de OranjeLeeuwinnen besloten de wedstrijd op een prachtige manier. In de laatste minuut, terwijl Engeland alle speelsters voorin had staan, maakte Lieke Martens nog de 3-0 en de scheidsrechter besloot direct af te fluiten.

Door de 3-0 winst behaalt Nederland, voor het eerst in de geschiedenis de finale van het Europese Kampioenschap. In 2009 stond Nederland ook al in de halve finale, maar werd het door Engeland verslagen. Inmiddels zijn de rollen omgekeerd en mag Nederland zondag aantreden tegen Denemarken.