11.08.2017 12:00

FC Utrecht wil eerste openingszege sinds 2009

ADO Den Haag en FC Utrecht trappen vrijdagavond 19.00 uur af voor de 61ste jaargang van de Eredivisie. FC Utrecht won in 2009 voor het laatst de eerste ronde. Voetbal.com dook in de statistieken en zocht het uit.

Sinds het seizoen 1998/1999 begint de Eredivisie traditioneel met een openingsduel op de vrijdagavond. Daarvoor kwam het slechts zes keer in de geschiedenis voor dat één wedstrijd als eerste werd gespeeld.

Groenendijk
FC Utrecht maakt zich in het Cars Jeans Stadion in Den Haag op voor haar derde optreden in een openingsduel. Goede herinneringen zullen de Utrechters daar niet aan hebben: de twee vorige wedstrijden leverden de club nul punten op. Voor thuisclub ADO Den Haag is het de allereerste keer dat het mag aantreden tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen.

In 1970 verloor FC Utrecht haar allereerste duel in het betaald voetbal op bezoek bij Feijenoord met 4-1. Jan Groenendijk zette de club na zes minuten weliswaar op een 0-1-voorsprong, maar kon niet voorkomen dat Feyenoord uiteindelijk met 4-1 wist te winnen.

Drie seizoenen geleden opende FC Utrecht de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Opnieuw gingen de Utrechters onderuit. Jesper Drost zette de Zwollenaren pas in de 75ste minuut op een 1-0-voorsprong. Soufian Moro, tegenwoordig actief bij de IJsselmeervogels, verdubbelde de score in blessuretijd naar 2-0.

2009
Het is sowieso al even geleden dat FC Utrecht een wedstrijd in het openingsweekend wist te winnen. Van de laatste zeven seizoenen gingen er vijf openingswedstrijden verloren. Twee keer hield FC Utrecht een punt over. In het seizoen 2009/2010 won de club uit de Domstad voor het laatst tijdens het openingsweekend. In Waalwijk was Ricky van Wolfswinkel de enige doelpuntenmaker: 0-1.

ADO Den Haag brak afgelopen seizoen met de traditie door de eerste drie wedstrijden van het seizoen glansrijk te winnen. Na 270 minuten te hebben gespeeld deelde het de koppositie samen met de latere kampioen Feyenoord en PSV. Het was pas de tweede openingszege voor de Hagenezen in deze eeuw. In 2008 vond de enige andere zege plaats. In Rotterdam maakte het met 2-5 gehakt van Sparta.

Door: Maarten Elst