12.08.2017 10:00

Wie wint wapenwedloop van de Premier League?

Vrijdag startte de 25ste editie van de Premier League met de Big Five. Jürgen Klopp, Arsène Wenger, Pep Guardiola, Antonio Conte en José Mourinho willen niets minder dan hun team naar de landstitel van Engeland te leiden. De vraag is: wie heeft zich het beste versterkt en zal de multimiljonaire wapenwedloop winnen? De collega’s van Sport.de blikken vooruit.

Liverpool: Teamgeest van Klopp hunkert naar succes
Als de resultaten in de voorbereiding boekdelen zouden spreken, dan is het seizoen voor Liverpool goed gestemd. Het elftal van Klopp was al snel in vorm en dat kwam duidelijk naar voren tijdens de Audi Cup in München. Met een galavoorstelling werd de Rekordmeister Bayern München met 3-0 verslagen. De media loofden na afloop de teamgeest en het speeltempo van het Liverpool van Klopp.

Op de transfermarkt roerde de Reds uit Merseyside zch amper. Qua grote bedragen maakte Liverpool alleen een slordige 42 miljoen euro voor Mohamed Salah over. Oud-Vitesse-speler en Engels jeugdinternational Dominic Solanke kwam zelfs gratis over. Ook wist Klopp zijn sterspeler Philippe Coutinho, ondanks de vermeende interesse van FC Barcelona, aan boord te houden. “We willen het best mogelijke team hebben. Dat betekent dat we jongens als Coutinho niet zomaar laten gaan”, reageerde Klopp eerder op het gerucht dat Barça 120 miljoen euro zou hebben geboden.

Klopp staat aankomend seizoen voor een grote uitdaging. Het aankomende seizoen betekent alweer zijn derde seizoen als trainer in de Engelse havenstad waarmee de tijd van sleutelen aan het team langzamerhand voorbij is. De supporters wensen niets minder dan de eerste landstitel sinds 1990. “Ik heb er alle vertrouwen in het komende seizoen”, aldus Klopp.

Arsenal: Özil en Sanchez sterspelers of probleemgevallen?
De positie van Arsenal-trainer Arsène Wenger komt steeds meer onder druk te staan. Met een vijfde plaats in het afgelopen seizoen zit er dit seizoen geen Champions League-voetbal in voor Arsenal tot groot ongenoegen van de fans. Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel te zijn voor Wenger. De wens voor een echte goalgetter ging in vervulling met het halen van Alexandre Lacazette. Hij moet de doelpunten maken voor de Gunners aankomend seizoen.

Zorgenkindjes in de selectie van Wenger beginnen langzamerhand Mesut Özil en Alexis Sánchez te worden. De twee weigerden veelvuldig hun contract te verlangen en flirtten lange tijd in de media met andere clubs. Desondanks verlengde het duo alsnog en vormt het ook aankomend seizoen de voorhoede van Arsenal. De Community Shield was vooralsnog de eerste prijs voor Arsenal dit seizoen, maar is het ook de enige?

Manchester United: Trio moet The Special One aan eerherstel helpen
“Ik vertelde hen een paar dagen geleden dat ik nog nooit zo graag een team heb gecoacht”, zei trainer José Mourinho na de 1-2-nederlaag van Manchester United tegen Real Madrid. Mourinho verwelkomde deze zomer een trio aan spelers ter waarde van zo’n 165 miljoen euro. Benfica-verdediger Victor Lindelöf was de eerste die de overstap naar de Red Devils maakte. Met de voormalige Chelsea-protégés Romelu Lukaku en Nemanja Matić kreeg de Special One drie spelers die op zijn verlanglijstje stonden. Real Madrid-ster Gareth Bale zal naar alle waarschijnlijk niet de overstap naar Manchester maken.

Manchester United jaagt dit seizoen op de 21ste landstitel. Daarvoor heeft het team van Mourinho meer doelpunten nodig. Vorig seizoen kwam de equipe van Mourinho tot slechts 54 doelpunten, 31 minder dan landskampioen Chelsea. Met het vertrek Zlatan Ibrahimović levert Manchester United zeventien van de 54 doelpunten in. Iedereen op Old Trafford wil in ieder geval hoger eindigen dan de zesde plaats van afgelopen seizoen.

Manchester City: Met recordverdediging naar de troon?

De grappen over de transferzomer van Manchester City zijn al gemaakt. Pep Guardiola gaf een slordige 140 miljoen euro uit om de defensie te versterken, ongeveer evenveel als Paraguay, Panama en El Salvador aan hun defensie uitgeven. Met Bernardo Silva, goed voor 50 miljoen, denkt Guardiola het ontbrekende puzzelstuk tot succes te hebben gevonden.

Guardiola stond aan het eind van het vorige seizoen met lege handen. Waar elke andere trainer bij een willekeurige topclub de laan zou worden uitgestuurd, daar kreeg Pep een tweede kans. Daarvoor is het wel van belang dat de miljoenenverdediging van City snel op elkaar raakt ingespeeld.

Ook op de overige posities heeft Guardiola niet te klagen. Doelman Ederson kwam over van Benfica. Verder bezit City nog altijd een miljoenenensemble op de overige linies met onder meer Raheem Sterling, Leroy Sané, Gabriel Jesus, Kun Aguëro, David Silva, Kevin De Bruyne, Ílkay Gündoğan en nog vele andere sterspelers.

Chelsea: Alle ballen op Morata

AS Roma-verdediger Antonio Rüdiger (35 miljoen euro), AS Monaco-controleur Tiemoué Bakayoko (40 miljoen) en Real Madrid-spits Álvaro Morata (65 miljoen) moeten ervoor zorgen dat Antonio Conte en Chelsea hun titel kunnen verdedigen.

De relatie tussen topscorer Diego Costa en Conte is met de komst van Morata schever komen te staan. Ook Loïc Rémy en Michy Batshuayi lijken weinig kans op speeltijd te krijgen bij Conte wat morrende geluiden op de reservebank oplevert.

Waar Chelsea voorin de posities overbezet lijkt te hebben daar is het achterin dit seizoen nog te behelpen. Alleen César Azpilicueta, Gary Cahill en David Luiz zijn op papier sterk genoeg voor de Premier League.

Het blijft aankomend seizoen gissen hoe het met Chelsea zal eindigen. Voorin is de grootste uitdaging weggelegd voor spits Álvaro Morata. Hoewel de klasse van de 24-jarige spits buiten kijf staat, is het nog niet te voorspellen hoe de Spanjaard het als eerste spits er vanaf brengt. In de strijd om de Community Shield bracht Conte zijn nieuwe aanwinst pas in de 74ste minuut. Tot overmaat van ramp miste de jonge Spanjaard ook nog eens zijn penalty waarna Arsenal de eerste prijs van het seizoen wist te pakken.

Topduels op een rij:

2017
27-08-2017: Liverpool – Arsenal
09-09-2017: Manchester City – Liverpool
17-09-2017: Chelsea – Arsenal
30-09-2017: Chelsea – Manchester City
14-10-2017: Liverpool – Manchester United
04-11-2017: Chelsea – Manchester United
04-11-2017: Manchester City – Arsenal
25-11-2017: Liverpool – Chelsea
02-12-2017: Arsenal – Manchester United
09-12-2017: Manchester United – Manchester City
23-12-2017: Arsenal – Liverpool

2018
01-01-2018: Arsenal – Chelsea
13-01-2018: Liverpool – Manchester City
24-02-2018: Arsenal – Manchester City
24-02-2018: Manchester United – Chelsea
03-03-2018: Manchester City – Chelsea
10-03-2018: Manchester United – Liverpool
07-04-2018: Manchester City – Manchester United
28-04-2018: Manchester United – Arsenal
05-05-2018: Chelsea – Liverpool

Door: Marc Affeldt (sport.de) en Maarten Elst (Voetbal.com)

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner