12.08.2017 15:30

Engelse promovendi steeds lastigere start

Newcastle United, Brighton & Hove Albion en Huddersfield Town staat een zware klus te wachten tijdens het openingsweekend. Alleen Hull City wist in de laatste vier seizoenen haar openingswedstrijd te winnen.

Het was een grote stunt toen de Engelse promovendus Hull City vorig seizoen de openingswedstrijd won. In het eigen Kingston Communications Stadium wonnen de Noord-Engelsen van landskampioen Leicester City met 2-1. Mede door een fabelachtige omhaal van Amanda Diomandé dropen de Foxes teleurgesteld af.

Een vanzelfsprekendheid is het allerminst dat een gepromoveerd team de volle buit aan het openingsduel overhoudt. Hull City is dan ook een uitzondering als men kijkt naar de resultaten van de nieuwkomers in de Premier League. Naast de zege van Hull City werd er drie keer gelijk gespeeld en maar liefst acht keer verloren.

Daarmee verloopt het eerste duel voor de promovendi zeer stroef in vergelijking met de andere 21 jaar dat de Premier League bestaat. In totaal wist een gepromoveerd team 13 keer te winnen, 17 keer gelijk te spelen en verloor het 41 keer.

Feiten en cijfers:
Drie keer in de geschiedenis van de Premier League hebben de wedstrijdmakers twee gepromoveerde teams tegenover elkaar gezet in de openingsronde. In het seizoen 1996/1997 gebeurde dit voor het eerst. Sunderland kwam tegen medepromovendus Leicester City niet verder dan een 0-0-gelijkspel.

De grootste overwinning van een promovendus staat nog altijd op naam van Bolton Wanderers. In het seizoen 2001/2002 wonnen de Trotters met 0-5 op bezoek bij Leicester City. Daarmee nam Bolton het record over van Charlton Athletic dat tijdens de openingsronde medepromovendus Manchester City met 4-0 naar huis stuurde. Iets recenter, in 2010, won het gepromoveerde Blackpool met 0-4 in en tegen Wigan Athletic.

In hetzelfde seizoen als de 0-4-overwinning van Blackpool vond de grootste nederlaag plaats van een promovendus. West Bromwich Albion zou het bezoek aan Stamford Bridge het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Met een afgetekende 6-0-nederlaag gingen de Baggies weer terug naar West Brom.

AFC Bournemouth, Burnley, Watford en West Bromwich Albion hebben in de 25-jarige geschiedenis van de Premier League nog nooit een promovendus in de eerste speelronde ontmoet. Voor de debutanten Brighton & Hove Albion en Huddersfield Town is dit feit vanzelfsprekend.

Zaterdagmiddag 15.00 (16.00 Nederlandse tijd) trapt Huddersfield Town voor het eerst af in de Premier League. De club, die in 2004 nog vierde werd op het vierde niveau van Engeland, treft in Londen Crystal Palace.

De zaterdag sluit af met een wedstrijd tussen de Seagulls en de Citizens, oftewel Brighton & Hove Albion – Manchester City. Brighton promoveerde als nummer twee naar de Premier League en treft met Man City direct een taaie tegenstander. Voor het steenrijke City is het pas de tweede keer dat het een promovendus ontmoet in het openingsweekend. In het seizoen 2012/2013 versloeg het Southampton.

Voor Tottenham Hotspur betekent de uitwedstrijd tegen Newcastle United alweer de vijfde keer dat het een promovendus treft in de eerste ronde. Drie van de vier eerdere wedstrijden wist de voormalige bespeler van White Hart Lane te winnen. Tegen Sunderland ging het in 2007/2008 fout. In 1993/1994 stond het uitduel tegen Newcastle United ook op het programma tijdens de eerste ronde. Toen wonnen de Spurs met 0-1.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner