25.08.2017 10:00

De 5: Nederlanders met meeste kans op CL-winst

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Naar aanleiding van de loting in de Champions League een overzicht van de Nederlanders die het meeste kans maken op het winnen van het miljardenbal.

1: Arjen Robben, FC Bayern München
Uiteraard is Real Madrid wederom de gedoodverfde favoriet voor het winnen van de Champions League, maar het Bayern München van Carlo Ancelotti is een flinke kanshebber. Dan moet de ploeg wel hulp krijgen van Arjen Robben, die helaas vaker een blessure heeft dan hem lief is. In 2012/2013 zorgde de pijlsnelle dribbelaar nog de matchwinner in de finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund. 

  • Champions League-duels: 97
  • Champions League-goals: 29

2: Jasper Cillessen, FC Barcelona
Samen met FC Bayern München is ook FC Barcelona een grote kandidaat om het toernooi te winnen. Echter, de Catalaanse club zit niet in de beste sportieve fase van de afgelopen seizoenen. De ploeg van Ernesto Valverde verloor deze zomer Neymar, voor een recordbedrag. Toch herbergt de selectie enorm veel kwaliteit, genoeg om de prijs in de wacht te slepen. Of Cillessen daar bij gaat helpen is nog maar de vraag. De doelman mag hopen dat zijn trainer ervoor kiest om hem speeltijd te gunnen tijdens de (Europese) bekertoernooien, iets wat Luis Enrique niet deed. 

  • Champions League-duels: 12
  • Champions League-goals: - 

3: Daley Blind, Manchester United
Vorig jaar winnaar van de Europa League. Waarom dit seizoen niet van de Champions League? Het zou zomaar kunnen. José Mourinho versterkte zijn selectie bovendien flink met de komst van onder meer Romelu Lukaku, Nemanja Matić en Victor Lindelöf. Die laatste is een concurrent van Blind, maar de multifunctionele oud-Ajacied krijgt vaak een basisplaats van zijn Portugese oefenmeester. Bovendien besloot prijzenpakker Zlatan Ibrahimović er een seizoen bij aan te plakken. Wellicht dat hij ervoor kan zorgen dat Blind aan het einde van het seizoen met de cup in zijn handen staat.

  • Champions League-duels: 20
  • Champions League-goals: -

4: Georginio Wijnaldum, Liverpool FC
Via de voorrondes moest Liverpool zich zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Daarin slaagde de ploeg van Jürgen Klopp met verve, aangezien 1899 Hoffenheim over twee duels met 6-3 aan de kant werd gezet tijdens de play-offs. Vooral de 3-0 was van grote schoonheid, waar de pass van Wijnaldum misschien wel hét hoogtepunt was (video onder). De ijverige middenvelder is een vaste waarde op het middenveld bij Klopp en zou, mits alles meezit, met Liverpool de Champions League kunnen winnen. Wijnaldum speelde nog nooit in het miljardenbal, alleen in de voorronde 6 duels met PSV en Liverpool.

  • Champions League-duels: -
  • Champions League-goals: - 

5: Terence Kongolo, AS Monaco
Een seizoen geleden bereikte AS Monaco de halve finale van de Champions League. Dat succes zorgde voor interesse in spelers, waardoor de Monegasken sterkhouders als Bernardo Silva, Benjamin Mendy en Tiemoué Bakayoko verloor. De club heeft een flinke jas uitgedaan qua kwaliteit. Voor hen in de plaats werden onder meer Youri Tielemans en Terence Kongolo gehaald. Laatstgenoemde kwam voor ongeveer 15 miljoen euro over van Feyenoord en hoopt de prestatie van Monaco vorig seizoen te evenaren. Net als Wijnaldum kwam Kongolo niet verder dan kwalificatie-duels voor de Champions League. In het geval van de verdediger, 3 wedstrijden.

  • Champions League-duels: -
  • Champions League-goals: -

Overige Nederlanders
In mindere mate maken ook de Nederlanders Michel Vorm en Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Kevin Strootman en Rick Karsdorp (AS Roma), Ryan Babel en Jeremain Lens (Beşiktaş), Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio (Apoel Nicosia), Bas Dost en Marvin Zeegelaar (Sporting CP), Ricky van Wolfswinkel (FC Basel), Dorus de Vries (Celtic FC), Boy de Jong (RSC Anderlecht), Quincy Promes (Spartak Moskou) kans op het winnen van de Champions League. 

Naast bovengenoemde namen kan ook Feyenoord de Champions League-titel pakken, maar dat lijkt een utopie. Aan het roer bij Borussia Dortmund staat Peter Bosz. De oefenmeester kwam afgelopen zomer over van Ajax en is een outsider voor deze prijs.

De laatste 5:
Spelers die Ajax laat in transferperiode verloor
VIDEO: De grootste talenten uit Eredivisie
De Supercups van de grootste competities
De tieners met het duurste prijskaartje
Clubs die al meer dan 100 miljoen beurden

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner