06.09.2017 09:00

WK kwalificatie: 8 landen geplaatst, record Ronaldo

Tijdens de kwalificatieduels voor het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland gebeurde er een heleboel. In dit overzicht een aantal interessante statistieken die plaatsvonden tijdens de recente twee speelrondes.

Nieuw record Ronaldo
Portugal won zonder moeite van Faeröer met 5-1. Uiteraard was Cristiano Ronaldo de grote man aan Portugese zijde. De supervedette maakte een hattrick, wat alweer zijn 48e uit zijn carrière was. Bovendien heeft hij nu 29 doelpunten gemaakt in de WK kwalificatie en is hij daarmee de nieuwe recordhouder van de UEFA. Hij lost de Oekraïense oud-spits Andriy Shevchenko af, die 26 treffers maakte in de Europese kwalificatie-duels. 

Slechts 2 tegengoals
Noord-Ierland heeft samen met Duitsland de minste tegengoals geïncasseerd van alle Europese landen die deelnemen aan de WK kwalificatie. Opvallend is dat beide ploegen bij elkaar in de poule zitten. Zowel de Noord-Ieren als de Duitsers kregen in de eerste 8 duels in de poule slechts 2 doelpunten tegen. 

Bovendien is de ploeg van Joachim Löw het meest scorende team, samen met België. Beide landen produceerden al 35 treffers, wat betekent dat deze teams ongeveer gemiddeld 4,5 doelpunt per duel scoren. Ter vergelijking: Kroatië, leider van Groep I, maakte slechts 12 doelpunten in 8 wedstrijden.

Robben langs Cruijff
Arjen Robben scoorde tegen de Bulgaren de belangrijke 2-0. Voor de vleugelaanvaller van Bayern München was het alweer zijn 34e treffer in het shirt van Oranje en passeerde daarmee legendes Abe Lenstra en Johan Cruijff op de lijst van topscorers aller tijden van Oranje. Robben heeft nog 16 doelpunten nodig om Oranje's topscorer (Robin van Persie met 50 goals) te evenaren.

17-jarige held van Wales
Het talent van Liverpool FC, Benjamin Woodburn, kwam tegen Wales na 69 minuten binnen de lijnen voor zijn debuut in het nationale elftal. Nog geen 5 minuten later had hij zijn eerste treffer al gemaakt, de ongelooflijk belangrijke 1-0 tegen Oostenrijk. Ook in de tweede kwalificatie-wedstrijd van de afgelopen dagen was Woodburn als invaller belangrijk, door de assist te geven bij de 0-1 van Hal Robson-Kanu tegen Moldavië. Zodoende staat hij na 2 interlands op 1 doelpunt en 1 assist

Voor het eerst sinds 1914
De grootste stunt deze twee speelrondes kwam op naam van Luxemburg. Het nietige land uit de poule van het Nederlands elftal hield in Toulouse de formatie vol wereldsterren van de Fransen op 0-0. Daarmee lukte het Frankrijk voor het eerste sinds 1914 om niet van de Luxemburgers te winnen. 

Fantastische reeks Spanje
Na de klinkende overwinningen op Italië (3-0) en Liechtenstein (8-0) is Spanje nu 61 achtereenvolgende wedstrijden in de WK kwalificatie ongeslagen. De reeks loopt al vanaf 1993. De ploeg uit zuid-Europa won tijdens die reeks maar liefst 48 keer en 13 keer stapte de ploeg met een gelijkspel van het veld. 

Gekwalificeerde landen
Uiteraard was gastland Rusland al zeker van deelname aan het WK in eigen land. Ook Brazilië, Iran en Japan hadden zich al geplaatst. Na de afgelopen dagen zijn daar vier ploegen bijgekomen. Het Mexico van PSV'er Hirving Lozano, België als eerste en voorlopig enige Europese land en uit Azië voegden zich Iran (met Reza Ghoochannejhad van sc Heerenveen en Alireza Jahanbakhsh van AZ), het Saoedi-Arabië van Bert van Marwijk en Zuid-Korea bij de geplaatste ploegen.

Afrika
-

Azië
- Iran
- Japan
- Saoedi-Arabië
- Zuid-Korea

Europa
- België
- Rusland (gastland)

Noord-Amerika
-

Oceanië
-

Zuid-Amerika
- Brazilië

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner