08.09.2017 10:00

De 5: jongste en oudste selecties in de Eredivisie

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het sluiten van de zomerse transferperiode op vrijdag 1 september een blik op de jongste en de oudste selecties van de Eredivisie.

De 5 jongste selecties
1: Ajax → 22,8 jaar
De Amsterdammers staan al jaren bekend om het voortbrengen van grote talenten. Dat hoopt Ajax dit jaar wederom te doen. Met de jongste selectie van alle Eredivisie-clubs denkt het kampioen te kunnen worden. Marcel Keizer heeft twee spelers in zijn selectie die dertig jaar of ouder zijn: Klaas-Jan Huntelaar (34) en Lasse Schöne (31). De selectie telt voor de rest acht tieners, met Matthijs de Ligt als jongste speler: 18 jaar.

2: NAC Breda → 22,9 jaar
Opvallend is dat NAC Breda zo hoog in deze lijst staat. Hoewel ook onder meer VVV-Venlo, een andere degradatiekandidaat, met een jonge selectie werkt, zijn de meer ervaren ploegen vaak teams die onderin meedraaien. Net als Ajax heeft NAC maar twee spelers van dertig jaar of ouder: Robbie Haemhouts (33) en Thomas Enevoldsen (30). Ook telt de selectie eveneens acht tieners, met reservekeeper Karol Niemczycki als jongste speler: 18 jaar. NAC heeft bovendien met 16 spelers de meeste buitenlanders in de selectie.

3: PSV → 23,2 jaar 
Van de drie topclubs houdt de selectie van Phillip Cocu qua gemiddelde leeftijd Feyenoord (24) achter zich. De Eindhovenaren hebben geen enkele dertiger in de selectie, Daniel Schwaab is met zijn 29 jaar de oudste speler. Steven Bergwijn (19) en Dante Rigo (18) zijn de enige twee tieners. 

4: Willem II → 23,4 jaar
De geblesseerde Bartholomew Ogbeche (32) en aanvoerder Jordens Peters (30) halen het gemiddelde flink omhoog. De Brabanders hebben daarnaast zes tieners in de selectie, waarvan centrale verdediger Dylan Ryan met zijn 17 lentes de jongste is. Wellicht kan de jongeling zijn ploeg helpen aan punten, iets wat nog is gelukt dit seizoen.

5: VVV-Venlo → 23,6 jaar
De top 5 wordt gecompleteerd door de kampioen van de Jupiler League. De ploeg van Maurice Steijn herbergt maar één speler van boven de dertig: Jerold Promes (33). De jonge selectie heeft de ploeg nog geen windeieren gelegd, want VVV-Venlo is uitstekend begonnen aan het seizoen met twee overwinningen uit drie wedstrijden.

De 5 oudste selecties
1: Excelsior → 25,8 jaar
De Kralingers hebben vier spelers van boven de dertig in de selectie, waarvan Anouar Hadouir met zijn 34 jaar de oudste is. Ook Theo Zwarthoed (34) Ryan Koolwijk (32) en Luigi Bruins (30) zijn de dertig al gepasseerd. Met Wout Faes (19) en Dogucan Haspolat (17) kent de selectie twee tieners. Excelsior is wel de ploeg met de minste buitenlandse spelers van alle Eredivisie-clubs: zes spelers komen van buiten Nederland. 

2: ADO Den Haag → 25,3 jaar
De 34-jarige spelers Robert Zwinkels en Édouard Duplan halen de gemiddelde leeftijd van de selectie van ADO Den Haag flink omhoog. Daarmee behoren de Hagenaars tot de bovenkant van deze lijst, ondanks dat de ploeg deze zomer afscheid nam van de ervaren Ruben Schaken (35), Ernestas Setkus (32), Guyon Fernandez (31) en Mike Havenaar (30).

3: Roda JC → 25,3 jaar
De ploeg uit Kerkrade heeft maar liefst vijf spelers onder contract staan die dertig jaar of ouder zijn. Nathan Rutjes (33) is van deze spelers de oudste. Ook Ard van Peppen (32), Christian Kum (31), Adil Auassar (30) en Mohamed El Makrini (30) zijn ervaren krachten binnen de selectie van nieuwbakken trainer Robert Molenaar. 

4: PEC Zwolle → 25,2 jaar
Diederik Boer is een van de weinige 36-jarige spelers in de Eredivisie en daarmee de op een na oudste speler. Daarmee haalt de doelman het gemiddelde van de selectie van PEC Zwolle flink omhoog. Bram van Polen (31) is naast Boer als enige speler in de Zwolse selectie ouder dan dertig. Opvallend is dat de ploeg van John van 't Schip geen enkele tiener in de selectie heeft, waardoor de Overijsselse club een behoorlijk ervaren ploeg heeft.

5: FC Groningen → 24,8 jaar
Kevin Begois (35) is de absolute oudgediende in de selectie. De Belgische doelman kent met Etiënne Reijnen (30) slechts één ploeggenoot die eveneens de dertig is gepasseerd. Ernest Faber heeft in zijn selectie de beschikking maar over één tiener: de 19-jarige Japanse huurling Ritsu Doan.

Jongste en oudste spelers
Van alle clubs uit de Eredivisie hebben enkel Feyenoord en AZ een zestienjarige speler in de selectie: respectievelijk Cheick Touré en Myron Boadu. Michel Breuer van Sparta Rotterdam is de enige 37-jarige speler en daarmee de oudste speler op het hoogste niveau in Nederland. 

De laatste 5:
Grootste, op de valreep en net niet transfers
Nederlanders met meeste kans op CL-winst
Spelers die Ajax laat in transferperiode verloor
VIDEO: De grootste talenten uit Eredivisie
De Supercups van de grootste competities

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner