12.09.2017 10:00

Ingezoomd op: de talentenfabriek van Sparta

Rick van Drongelen en Denzel Dumfries transfereerden afgelopen zomer van Sparta naar een nieuwe club. Respectievelijk Hamburger SV en sc Heerenveen gingen aan de haal met de links- en rechtsback. Twee parels van talenten die de Rotterdamse talentenfabriek verlaten. 

Om een basisplaats te veroveren bij de Bundesliga-club leek een zware klus te worden voor Van Drongelen, maar niets was minder waar. De linksback deed tijdens de eerste drie competitie-duels van zijn ploeg mee en startte steevast in de basis. Dat resulteerde in twee fraaie overwinningen en één nederlaag. Daardoor staat Hamburger SV op een keurige zevende plaats in de Bundesliga. 

Dumfries ondertussen heeft zich opgewerkt tot de speler met de meeste assists in de Eredivisie. Tijdens de eerste vier wedstrijden in de competitie gaf hij al vijfmaal de beslissende eindpass. Dat is ontzettend knap, daar de verdedigers die vorig seizoen de meeste assists gaven (Stefano Marzo en Jan-Arie van der Heijden) na 34 duels tot dat aantal kwamen. Ook Daley Sinkgraven en Django Warmerdam bereikten dat aantal, maar zij speelden bij Ajax en PEC Zwolle regelmatig op het middenveld.

Overige Sparta-talenten
Van Drongelen en Dumfries zijn niet de enige spelers die recentelijk Rotterdam verlieten. Onder meer Kevin Strootman, Nick Viergever, Mimoun Mahi, Marten de Roon en Jetro Willems kwamen ook bij Sparta vandaan en hebben het inmiddels tot international geschopt. Ook Illias Bel Hassani, Joshua John, Marvin Emnes en Erik Falkenburg maakten minuten in het roodwitte-shirt van Sparta. 

Daarnaast leek Anwar el Ghazi een grote toekomst tegemoet te gaan bij Sparta, maar als A-junior maakte hij de overstap van Rotterdam naar Ajax, ondanks dat hij bij Sparta een contract kreeg aangeboden. Dat gebeurde twee seizoenen geleden ook met Laros Duarte, die naar PSV verkaste en is inmiddels vaste basisspeler bij Jong PSV in de Jupiler League. Door het kwijtraken van dergelijke talenten liep Sparta een grote transfersom mis.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner