27.10.2017 15:00

De 5: Nederlandse toptrainers die al zijn ontslagen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Na het ontslag van Ronald Koeman deze week een top vijf met ontslagen Nederlandse trainers dit jaar.

1: Ronald Koeman > > Everton FC, 23 oktober
Na het vertrek van onder meer spits Romelu Lukaku en vleugelaanvaller Gerard Deulofeu mocht Koeman flink investeren in zijn selectie. De trainer spendeerde maar liefst honderdzestig miljoen euro* aan de volgende zeven spelers: 

  • Gylfi Sigurðsson: €49.400.000
  • Michael Keane: €28.500.000
  • Jordan Pickford: €28.500.000
  • Davy Klaassen: €27.000.000
  • Nikola Vlašić: €10.800.000
  • Henry Onyekuru: €8.000.000
  • Sandro Ramírez: €6.000.000

Des te teleurstellend waren de resultaten van de Toffees. Na de 2-5 zeperd op eigen terrein tegen Arsenal en de 1-2 nederlaag tegen Lyon voor de Europa League was het genoeg voor de clubleiding. Koeman werd op straat gezet en liet Everton achter op een achttiende plaats in de Premier League, met slechts acht punten uit negen duels. Na zijn succes bij Southampton is het Koeman dus niet gelukt te imponeren in Liverpool.

2: René Hake > > FC Twente, 18 oktober
Nadat FC Twente met 3-1 onderuit ging bij Willem II, werd Hake in een andere functie overgeheveld. "We kunnen niet anders dan constateren dat we helaas een uiterst slechte seizoenstart kennen", liet commercieel directeur Jan van Halst weten. De feiten waren dat FC Twente na acht speelrondes in de Eredivisie slechts zes punten bij elkaar had gesprokkeld. Na het succesvolle vorige seizoen, waarin de Tukkers als zevende eindigden, waren de overwinningen op Heracles (2-1) en FC Utrecht (4-0) niet voldoende voor Hake om zijn baan te behouden.

3: Andries Jonker > > VfL Wolfsburg, 24 september 
Nadat Valérien Ismaël in februari 2017 werd ontslagen, nam Jonker het stokje over. Hij moest VfL Wolfsburg behoeden tegen degradatie. Dat lukte de oefenmeester, al was het met de hakken over de sloot via nacompetitie. Jonker mocht aanblijven in de hoop dat Die Wölfe zouden doorpakken. Dat gebeurde allerminst, want de resultaten in het nieuwe seizoen waren matig. Na vier speelrondes had Jonker met Wolfsburg tweemaal verloren en één duel gewonnen en gelijkgespeeld. Daarmee verliet hij de Duitse ploeg met vier punten op een veertiende plaats in de Bundesliga.  

4: Frank de Boer > > Crystal Palace, 11 september
Het tweede buitenlands avontuur van De Boer liep wederom uit op een drama. Nadat de voormalig trainer van Ajax het bij Inter slechts 84 dagen volhield, werd hij door de clubleiding van Crystal Palace al na 77 dagen aan de kant geschoven. Onder leiding van De Boer beleefde de Engelse ploeg de slechtste Premier League-start sinds 1925. Crystal Palace wist van de eerste vier duels geen enkel punt te pakken en tot overmaat van ramp scoorde het nul keer. 

  • Crystal Palace - Huddersfield Town 0-3
  • Liverpool FC - Crystal Palace 1-0
  • Crystal Palace - Swansea City 0-2
  • Burnley FC - Crystal Palace 1-0

5: Danny Blind > > Oranje, 26 maart
Niet in het huidige seizoen, maar wel in 2017 werd ook Blind ontslagen als bondscoach van Oranje. Blind zou Guus Hiddink na het Europees Kampioenschap van 2016 opvolgen als bondscoach. Omdat Hiddink eerder vertrok, kwam Blind op 1 augustus 2015 al voor de groep te staan. Een groot succes werd dat niet, want onder leiding van Blind liep Oranje kwalificatie voor het EK 2016 mis. Ook de weg naar het Wereldkampioenschap verliep stroef en nadat Oranje in maart met 2-0 onderuit ging bij Bulgarije was de maat vol. Een dag later moest Blind het veld ruimen, met zeven nederlagen, zeven overwinningen en drie gelijke spelen als resultaat. De kans is zeer aannemelijk dat Koeman het stokje van Advocaat, die bondscoach werd na het termijn van Blind, als trainer van Oranje gaat overnemen. 

De laatste 5:
Beste Eredivisie-spelers in FIFA 18 per positie
Best presterende Eredivisie-clubs na interlands
Laatste resultaten tegen de Wit-Russen
Spelers uit de topcompetities met meeste schoten
Ranglijst afgelopen jaren in Eredivisie na 5 duels

* De transferbedragen zijn afkomstig van Transfermarkt.nl en exclusief bonussen en variabele kosten. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner