14.11.2017 10:00

Ingezoomd op: WK-gangers van Marokko uit de Eredivisie

Tijdens de kwalificatiecampagne van Marokko voor het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland, kwamen meerdere Eredivisie-spelers in actie die in Nederland werden geboren. De Noord-Afrikaanse ploeg kwalificeerde zich afgelopen weekend voor het WK en dus is het mondiale eindtoernooi Eredivisie getint.

Karim El Ahmadi (Feyenoord)
Van de spelers die in de Eredivisie spelen is El Ahmadi degene met de meeste minuten tijdens de kwalificatieduels. In poule C deed de aanvoerder van Feyenoord in vijf van de zes wedstrijden mee en kwam hij tot 443 speelminuten. De middenvelder was een belangrijke verdedigende schakel voor Marokko, dat nul tegendoelpunten incasseerde in de groepsfase. De in Enschede opgegroeide El Ahmadi kan zodoende volgende zomer zijn debuut maken op het WK in Rusland.

Hakim Ziyech (Ajax)
Het verhaal rond Ziyech is bekend. Hij had voor Oranje kunnen spelen, maar de KNVB deed te weinig moeite om de spelmaker van Ajax warm te maken voor het Nederlandse elftal. Marokko wilde hem dolgraag hebben en zette alles op alles. Zodoende maakte Ziyech alweer ruim twee jaar geleden zijn debuut voor de Atlas Leeuwen. Ondanks een geschil met bondscoach Hervé Renard speelde de Drontenaar meer wedstrijden (zes duels) dan El Ahmadi tijdens de kwalificatie, maar maakte hij minder minuten: 419. De creatieveling scoorde twee keer.

Adnane Tighadouini (FC Twente)
In de tweede ronde moest Marokko zich kwalificeren voor de groepsfase. Nadat de ploeg thuis met 2-0 had gewonnen van Equatoriaal-Guinea, deed het in de return een beroep op Tighadouini. De in Ede geboren aanvaller speelde destijds in clubverband voor Málaga CF en zag Marokko met 1-0 verliezen. Dat was wel voldoende om door te gaan. De huidige speler van FC Twente speelde verder niet in de kwalificatiecampagne. 

Mimoun Mahi (FC Groningen)
Tijdens de kwalificatiereeks kwam de FC Groningen-aanvaller net als Tighadouini slechts één wedstrijd in actie. In het 6-0 gewonnen duel tegen Mali kwam Mahi tien minuten voor tijd binnen de lijnen. De Hagenees kwam zelfs tot scoren ondanks zijn geringe speeltijd. Het is de enige treffer tot op heden van Mahi in het Marokkaanse shirt.

Sofyan Amrabat (Feyenoord)
Net als bij Ziyech was de Marokkaanse voetbalbond slagvaardiger tijdens de Amrabat-case. De talentvolle Feyenoord-speler koos zodoende voor de Marokkaanse ploeg. Een uitstekende keuze van de in Huizen geboren Amrabat, want volgend jaar kan hij minuten maken op het WK namens Marokko. Speelminuten kreeg de middenvelder annex verdediger tijdens de kwalificatie in het gewonnen beslissingsduel met Ivoorkust (0-2). Yassin Ayoub, hieronder op de foto met Amrabat, werd wel al wel opgeroepen voor het Marokkaanse elftal. De middenvelder van FC Utrecht speelde echter geen minuten tijdens de WK-kwalificatie. 

Oud-Eredivisionisten
De in Nederland geboren Nordin Amrabat kan eveneens zijn debuut maken tijdens het eindtoernooi in Rusland. De aanvaller speelt momenteel voor CD Leganés. Met zes wedstrijden was Amrabat een belangrijke schakel in de kwalificatie voor Marokko. De multifunctionele oud-PSV'er scoorde echter geen enkele treffer. 

Ook onder meer Oussama Tannane, Moestafa El Kabir en Manuel Da Costa hebben een verleden in de Eredivisie en zaten eens bij de selectie voor Marokko tijdens de kwalificatiecampagne. Tannane, die nog twee duels voor Jong Oranje speelde, kwam in het verleden uit voor PSV, Heerenveen en Heracles. El Kabir had onder meer het shirt van Ajax, Feyenoord, FC Utrecht en NAC om de schouders, terwijl Da Costa zestien Eredivisie-duels namens PSV speelde.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner