05.12.2017 08:30

Ingezoomd op: Bandé, aanwinst Ajax voor 8 miljoen

Hassane Bandé onderging dinsdag een medische keuring bij Ajax. Deze doorstond hij met verve, waardoor niets een transfer in de weg stond. Bandé vertrekt in de zomer van 2018 naar Amsterdam, voor ongeveer 8 miljoen euro. Lees hier alles over de miljoenenaankoop van Ajax. 

Topscorer
Voor de huidige club van Bandé (KV Mechelen) was een belangrijke eis dat de negentienjarige aanvaller dit seizoen zou volmaken in de Belgische Eerste Klasse. De ploeg draait namelijk behoorlijk stroef en kan de aanvallende kwaliteiten van de behendige speler uit Burkina Faso ontzettend goed gebruiken. Na zeventien wedstrijden staat KV Mechelen namelijk op de voorlaatste plaats, met slechts vier punten meer dan hekkensluiter AS Eupen. Bandé scoorde dit seizoen al acht keer voor de Maneblussers en is daarmee gedeeld topscorer van de Belgische competitie. 

Debuut als international
Door zijn goede prestaties maakte Bandé op 14 november zijn debuut in het shirt van Burkina Faso. De aanvaller deed mee in de kwalificatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap van 2018 in Rusland tegen Kaapverdië. Mede door een hattrick van Préjuce Nakoulma won Burkina Faso met 4-0 in de laatste wedstrijd van de kwalificatiepoule. Daarin werd Burkina Faso tweede achter Senegal, dat het enige toegangsbewijs van deze poule voor het WK bemachtigde. Het afgelopen jaar is het allemaal behoorlijk snel gegaan voor Bandé, met zijn puike optredens bij KV Mechelen, zijn debuut in nationale elftal van Burkina Faso en zijn overstap naar Ajax.

Afgewezen bij Anderlecht
De rappe buitenspeler stond pas sinds deze zomer onder contract bij de club die zijn wedstrijden speelt in Achter de Kazerne. KV Mechelen-trainer Yannick Ferrera (ontslagen in oktober wegens teleurstellende resultaten) zag de aanvaller floreren tijdens trainingen bij zijn proefperiode. Zonder een wedstrijd te hebben gespeeld, wist de oefenmeester genoeg: Bandé werd vastgelegd. Het talent uit Burkina Faso was eerder ook op proef bij RSC Anderlecht, maar die club besloot hem geen contract te geven. Zodoende verhuisde Bandé van Salitas, een voetbalacademie in zijn geboorteplaats Ouagadougou, naar België. Bij Salitas kwam hij op zijn dertiende terecht en werd hij de afgelopen seizoenen topscorer op het derde en tweede niveau van Burkina Faso.  

Topdeal Mechelen
Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen, is bijzonder blij met de transfer van Bandé. Niet alleen voor KV Mechelen, ook voor de speler zelf. "Bandé kreeg tientallen vragen tot transfers", laat hij op de website van de club weten. "We wilden de speler verlossen van alle beslommeringen. Dit akkoord nu afsluiten, is daarom een win-win. Hassane heeft een geweldige transfer te pakken en als club hebben we een fantastische deal. Niet alleen financieel, maar op deze manier zijn we ook zeker dat hij zich tot het einde van dit seizoen honderd procent kan blijven focussen op KV Mechelen."

De voorzitter vervolgt: "Hij kwam hier uit het niets aan en binnen zeven maanden vertrekt ie door de grote poort." Dat Bandé door de grote poort vertrekt, komt mede door Henk Veldmate. De scout van Ajax had de speler van KV Mechelen, die op meerdere posities uit de voeten kan, al langer in het vizier. Na dertien optredens in de Eerste Klasse, waarin hij bij negen goals direct betrokken was met acht treffers en één assist, was de superscout van Ajax overtuigd. Onlangs scoorde Bandé deze weergaloze omhaal tegen SV Zulte Waregem.

Kenner Aad de Mos: ruwe diamant
In gesprek met Voetbal International laat Aad de Mos, kenner van het Belgische voetbal, weten dat Bandé een 'ruwe, maar mooie diamant' is. "Clubs als Anderlecht, Club Brugge, Manchester United en Arsenal hebben niet voor niets belangstelling. Hij is een echte Afrikaanse aanvaller, die alles op zijn instinct doet. Bij KV Mechelen krijgt hij ook die vrijheid in het veld. De ene keer zie je hem op links, dan weer op rechts. Daarom zie ik hem ook eerder slagen bij een club als Arsenal dan bij Ajax. Daar doen ze minder aan systeemvoetbal. Als ze hem bij Ajax aan banden gaan leggen en weer in een keurslijf gieten, dan haal je gelijk zijn kracht eruit."

Patstelling Younes
Met de komst van Bandé, die tot nu toe in totaal vijftien keer het shirt droeg van KV Mechelen, lijkt Ajax te hebben ingespeeld op een vertrek van vleugelaanvaller Amin Younes. De Duits international heeft een aflopend contract, al hebben de Amsterdammers de eenzijdige optie om de verbintenis met één seizoen te verlengen.

De clubleiding wil graag langer door met Younes, maar de dribbelaar maakt nog geen haast om zijn krabbel te zetten. Daardoor lijkt een vertrek van Younes uit Amsterdam niet onlogisch. Bandé moet na de zomer van 2018 de strijd aangaan voor de positie van buitenspeler met Justin Kluivert, David Neres, Dennis Johnsen en Václav Černý. Laatstgenoemde is dit seizoen uitgeschakeld vanwege een ernstige kruisbandblessure.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner