10.12.2017 09:45

Alles over de topper van de Eredivisie: Ajax - PSV

Met nog vier wedstrijden tot de winterstop staat de topper tussen Ajax en PSV op het programma. Zelden zullen de Eindhovenaren met zo'n lekker gevoel afreizen naar Amsterdam, want de voorsprong op de concurrent bedraagt maar liefst tien punten.

Afgelopen zaterdag verspeelde Ajax namelijk opnieuw dure punten, in de veertiende speelronde van de Eredivisie. Op bezoek bij FC Twente werd een 0-2 voorsprong uit handen gegeven. De ploeg kwam nog wel op 2-3, maar in de slotfase maakte Stefan Thesker de 3-3. Omdat PSV een dag later met 1-0 won van Sparta Rotterdam vergrootte de ploeg van Phillip Cocu de voorsprong op Ajax tot twee handen vol punten. Het duel zal mogelijk een doelpuntrijke worden, want de fans van Ajax en PSV konden tot nu toe het vaakst juichen. Ajax scoorde dit seizoen 43 treffers, terwijl PSV volgt met 41 doelpunten. Lees hier alles over de topper van zondag 10 december, om 16:45 uur.

Keizer vs. Cocu
De aanstelling van Marcel Keizer ging niet zonder slag of stoot, maar nu de prestaties van zijn ploeg behoorlijk tegenvallen, is de storm flink toegenomen. Als Ajax aankomende zondag verliest van PSV, loopt de achterstand op tot dertien punten. Een deel van de supporters wil Keizer liever vandaag dan morgen kwijt, maar een ontslag lijkt onomkeerbaar bij een nederlaag tegen de Eindhovenaren. Of gunt het bestuur Keizer de tijd tot de winterstop en wordt de ploeg dan versterkt met aankopen? 

Tegenover de onrust bij Ajax heerst er een zee van voldoening in Brabant. Na een matige start van het seizoen heeft Cocu alles perfect op orde. De Eindhovenaren leden dit seizoen nog maar eenmaal puntverlies, uit bij sc Heerenveen werd met 2-0 verloren. Er was lichte kritiek op Cocu, maar dat verdween snel. De overige dertien wedstrijden in de Eredivisie werden allemaal gewonnen, waardoor de ploeg riant aan kop gaat in de competitie. Cocu ziet dat zijn ploeg acht punten voorsprong heeft op nummer twee AZ, terwijl Ajax zoals gezegd op tien punten achterstand staat. Doelman Jeroen Zoet hield dit seizoen het vaakst zijn doel schoon: zes keer in totaal (samen met Brad Jones en Sergio Padt). 

Europese debacles
Ondanks de grote nationale tegenstellingen, heeft zowel Ajax als PSV een dramatische Europese campagne achter de rug. De hoofdstedelingen probeerden zich via de play-offs voor de Champions League te plaatsen, maar na de eerste hobbel was het al uitgeschakeld. OGC Nice knikkerde Ajax genadeloos hard uit het miljardenbal, datzelfde deed Rosenborg BK in de Europa League. PSV blameerde zich tegen het nietige NK Osijek uit Kroatië. Over twee duels kwam de ploeg uit Eindhoven niet tot scoren.

Topduo's
Afgelopen zomer kocht PSV Hirving Lozano voor ruim tien miljoen euro. De Mexicaanse aanvaller liet in zijn eerste duels voor PSV meteen zien dat hij zijn prijskaartje dubbel en dwars waard is. Samen met Jurgen Locadia,  de andere uitblinker van PSV, zijn ze direct betrokken bij 24 Eindhovense doelpunten. Lozano is met zijn tien doelpunten topscorer van de Eredivisie. Daarnaast leverde hij drie assists, terwijl Locadia negen doelpunten maakte en tweemaal voorgaf. 

Bij Ajax doen David Neres en Hakim Ziyech het net iets minder goed. Het tweetal is na Lozano en Locadia wel het beste duo van de Eredivisie. De Braziliaanse dribbelaar vond al zes keer het net en gaf even zoveel assists. Middenvelder Ziyech ramde driemaal de bal in het doel en was acht keer aangever. De Marokkaan schoot bovendien van alle spelers uit de Eredivisie het vaakst: zeventig keer. Locadia volgt met drie schoten minder.

De MVP's van de Eredivisie:

  • Lozano (PSV): 13 punten - 10 goals, 3 assists
  • Neres (Ajax): 12 punten - 6 goals, 6 assists
  • Locadia (PSV): 11 punten - 9 goals, 2 assists
  • Ziyech (Ajax): 11 punten - 3 goals, 8 assists
  • Van Ginkel (PSV): 10 punten - 7 goals, 3 assists
  • Labyad (FC Utrecht): 10 punten - 7 goals, 3 assists
  • Jahanbakhsh (AZ): 10 punten - 4 goals, 6 assists

Onderling resultaat
Waar de PSV-spelers eveneens hoop uit zullen putten is de sterke recente reeks in Amsterdam. De Eindhovenaren hielden Ajax namelijk in de laatste drie uitduels in de Eredivisie van winnen af. Sterker nog, PSV wist twee wedstrijden te winnen. Vorig jaar eindigde het duel gelijk (1-1), mede door een late treffer van Siem de Jong. De oud-jeugdspeler van Ajax werd vorig seizoen door Newcastle United aan PSV verhuurd, maar staat sinds deze zomer weer onder contract in de hoofdstad.

In totaal werd het duel in Amsterdam 61 keer gespeeld. Daarin heeft Ajax een positieve balans tegen PSV, want 31 keer werd er gewonnen. Beide ploegen stapten 9 keer met een gelijkspel van het veld, terwijl PSV 21 wedstrijden met 3 punten huiswaarts keerde. Ajax maakte 114 treffers tegen PSV, de Eindhovenaren kwamen 84 keer tot scoren in de hoofdstad.  

Kluivert vs. Locadia
Vorig seizoen vond ook het incident tussen Justin Kluivert en Locadia plaats, al gebeurde dat in Eindhoven (1-0 voor PSV). Beide kemphanen vlogen elkaar in de haren na een stevig duel en spraken naderhand pittige woorden over elkaar. De handen werden in de dagen daarna weer geschud, maar zowel Kluivert als Locadia zal het moment niet vergeten zijn. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner