12.12.2017 10:00

Ingezoomd op: Oranje's hoop in bange dagen

Oranje kon enige tijd terug kiezen tussen de spits van Manchester United (Ruud van Nistelrooy), FC Barcelona (Patrick Kluivert), Bayern München (Roy Makaay) en een rits andere wereldtoppers. Nu heeft Nederland slechts drie spelers die op Europees subtopniveau spelen én die veelvuldig scoren. Bas Dost rijgt de ene na de andere treffer aaneen, Quincy Promes is opnieuw topscorer van Spartak Moskou, terwijl Memphis Depay zijn oude niveau benadert.

Memphis Depay
De voormalig speler van PSV heeft zijn flinke dip bij Manchester United inmiddels ver achter zich gelaten. Memphis is over een maand precies één jaar speler van het Franse Olympique Lyon en is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het elftal Bruno Génésio. Lyon draait bovendien bijzonder knap mee in de Ligue 1, de ploeg staat met 35 punten op plaats twee, op gepaste afstand van het steenrijke Paris Saint-Germain.

In zijn eerste seizoen nestelde Depay zich direct in de top tien van voorgevers met liefst acht assisten. Bijzonder knap, omdat de competitie destijds al halverwege was. Dit seizoen neemt hij de derde plek in met vijf beslissende passes, achter Neymar en Florian Thauvin. Door zijn acht doelpunten staat de buitenspeler met dertien punten bovendien hoog in het MVP-klassement, welke momenteel gedomineerd wordt door de Paris Saint-Germain-vedettes.

  • Aantal jaar bij Lyon: 1 jaar
  • Ligue 1-wedstrijden: 33 duels
  • Ligue 1-doelpunten: 13 goals
  • Ligue 1-assists: 13 assist

Bas Dost
Bij het Nederlands elftal kreeg Vincent Janssen lange tijd de voorkeur van Dick Advocaat. Ook zijn voorganger Danny Blind posteerde de huidige spits van Fenerbahçe SK steevast in de punt van de aanval bij Oranje. Dat leidde tot een licht geïrriteerde Dost. "Nee, ik ben niet blij met mijn rol. Maar daar ik ga verder niet op in", stelde hij in gesprek met NU Sport. Want wat moet de boomlange spits nog meer doen om de eerste spits van Oranje te worden? 

In de zomer van 2016 kwam Dost over van VfL Wolfsburg naar Sporting CP, nadat hij in Duitsland geen vaste basisplek had. Al snel werd Dost een publiekslieveling in Portugal. Niet zozeer omdat hij met zijn spel de harten veroverde, maar vanwege zijn dodelijke efficiëntie. Gemiddeld scoort de voormalig sc Heerenveen-speler namelijk iets meer dan één doelpunt per duel en heeft hij slechts 0,97 duels nodig om tot scoren te komen.

  • Aantal jaar bij Sporting CP: 1,5 jaar
  • Primeira Liga-wedstrijden: 45 duels
  • Primeira Liga-doelpunten: 46 goals

Quincy Promes
Louis van Gaal vertelde het onlangs treffend bij de Tafel van Kees tijdens een uitzending van FOX Sports. "Promes scoort aan de lopende band in Rusland, dus kan je ervan uitgaan dat hij dat ook voor Oranje doet. Als trainer kijk je naar de kwaliteiten van je selectie en wie voor jou de doelpunten gaat maken. Ik zou mijn tactiek dus afstemmen op Promes, zoals ik in 2014 bij het Nederlands elftal deed met Arjen Robben."

Een mooi compliment voor de aanvaller van Spartak Moskou, die in Rusland op meerdere posities uit de voeten kan. Zo speelt hij regelmatig in de spits, maar ook daarachter op tien of op de vleugels. Promes is in zijn drieënhalf jaar uitgegroeid tot de grote man van de Russische ploeg. Sinds zijn komst in Rusland (de zomer van 2014) scoorde alleen voormalig Feyenoord-speler Fedor Smolov meer doelpunten in de Premeir Liga. Elke seizoen eindigde Promes in de top drie van de topscorerslijst. In 101 competitieduels heeft hij een directe betrokkenheid van 75% bij doelpunten. 

  • Aantal jaar bij Spartak Moskou: 3,5 jaar
  • Premeir Liga-wedstrijden: 101 duels
  • Premeir Liga-doelpunten: 53 goals
  • Premeir Liga-assists: 22 assists

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner