15.12.2017 10:00

De 5: laatste winnaars van het WK voor clubs

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de finale voor het WK voor clubs* tussen Real Madrid en Gremio voor de deur (zaterdag 16-12 om 18.00u) blikken we terug op de vijf recentste winnaars van WK. 

2016: Real Madrid
De Koninklijke kan zaterdag de prijs voor de derde keer in vier jaar tijd in de wacht slepen. Mocht het de Spaanse grootmacht lukken, dan deelt de ploeg het record met FC Barcelona met meeste zeges. De Catalanen wonnen het toernooi drie keer, Real Madrid en Corinthians legden tweemaal beslag op het WK voor clubs. In 2016 werden de Japanners van Kashima Antlers verslagen, met 4-2 na verlenging. Cristiano Ronaldo was met een hattrick de grote man aan Spaanse zijde. Mede door deze treffers staat Ronaldo nu op zes doelpunten op het WK voor clubs, waarmee hij voorlopig de topscorer aller tijden is van het toernooi.

2015: FC Barcelona
Nadat Guangzhou Evergrande in de halve finale werd verslagen, trof FC Barcelona River Plate in de eindstrijd. De ploeg van Luis Enrique had weinig moeite met de Argentijnen, mede door twee treffers van Luis Suárez werd het 0-3. Vijf van de spelers die namens River Plate actief waren, spelen nu voor Europese subtoppers: Éder Balanta (FC Basel), Gabriel Mercado (Sevilla FC), Lucas Alario (Bayer Leverkusen) en Matías Kranevitter en Sebastián Driussi beide voor het Russische Zenit St. Petersburg. Voor Barcelona betekende de winst tegen River Plate de derde eindzege tijdens het WK voor clubs.

2014: Real Madrid
De eerste titel pakte Real Madrid in 2014, toen Carlo Ancelotti het nog voor het zeggen had in de Spaanse hoofdstad. San Lorenzo uit Argentinië bood in de finale prima weerstand, maar kon niet voorkomen dat Real Madrid met een 2-0 zege als winnaar van het veld stapte. Gareth Bale en Sergio Ramos schoten en kopten zich respectievelijk op het scoreformulier. 

2013: Bayern München
Als gastheer mocht Marokko de landskampioen afvaardigen deze editie. Dat werd Raja Casablanca. De Marokkaanse ploeg overleefde alle rondes en via Auckland City FC, CF Monterrey en Atlético Mineiro bereikte het de finale. In Stade de Marrakech was het echter niet opgewassen tegen de vedettes van Bayern München. Door treffers van Dante en Thiago in het eerste half uur was de finale nooit écht spannend. Uiteindelijk bleef het bij 2-0, waardoor de Duitsers de trofee in ontvangst namen. 

2012: Corinthians SP
De laatste niet Europese winnaar was het Braziliaanse Corinthians. Gremio kan Corinthians opvolgen door zaterdagavond te winnen van Real Madrid. Chelsea FC werd door een kopbal van oud Bayern München-spits Paolo Guerrero verslagen: 1-0. In 2012 won Corinthians de beker voor de tweede keer, want tijdens de eerste editie van het WK voor clubs mocht het de beker ook al liften. In de finale versloeg Corinthians de landgenoten van Vasco da Gama na strafschoppen

De laatste 5:
Jongste spelers ooit in de Europa League
Keepers die al vijf keer de nul hielden
Landen met de grootste WK-prijzenkast
MVP's van de grootste Europese competities
Nederlandse toptrainers die al zijn ontslagen

* Het WK voor clubs wordt door de FIFA georganiseerd sinds 2000. Het WK voor clubs is de voorloper van de Wereldbeker. Aan het huidige toernooi doen de winnaars van zes continentale bekertoernooien mee, plus de kampioen van het land dat het WK voor clubs organiseert.

Alle winnaars sinds 2000, de oprichting van het toernooi:

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner