02.01.2018 10:00

Ingezoomd op: tieners met de meeste minuten

De Franse rechtsback Kelvin Adou van Toulouse FC is de tiener met de meeste minuten uit de vijf grootste Europese competities van alle veldspelers. De negentienjarige vleugelverdediger speelde 1510 minuten in het shirt van de ploeg uit Zuid-Frankrijk.

Adou miste dit seizoen nog maar één competitiewedstrijd. Tijdens het duel met OGC Nice (1-2 verlies) kreeg de tiener een rode kaart, waardoor hij het duel erop met Lille OSC moest laten schieten. Voor de rest deed Adou, die vorig seizoen ook al 22 duels in de Ligue 1 speelde, mee in alle wedstrijden. Slechts eenmaal werd de jeugdinternational van Frankrijk gewisseld en in totaal miste hij dus maar negentien minuten. Toulouse presteert dit seizoen bijzonder matig, want staat met negentien punten slechts één plek boven de Franse degradatiezone.

Met zijn 1510 minuten blijft Adou twee supertalenten voor. Christian Pulisic kreeg onder Peter Bosz het vertrouwen en miste slechts één wedstrijd. In de overige zestien kreeg de Amerikaanse vleugelaanvaller veertien keer een basisplaats en was hij tweemaal invaller. De tweede duurste voetballer aller tijden, Kylian Mbappé, is de derde tiener die dit seizoen al veel speelminuten kreeg. De aanvaller van Paris Saint-Germain stond al 1171 Ligue 1-minuten in het veld. In totaal scoorde hij acht keer, waarmee hij van de spelers onder twintig jaar uit de topcompetitie de meeste treffers maakte.

Tieners met meeste minuten (veldspelers)

1. 1601 minuten: Kelvin Adou (Toulouse FC)
  2. 1278 minuten: Christian Pulisic (Borussia Dortmund)
  3. 1171 minuten: Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)

De negentienjarige Tom Davies van Everton FC speelde dit seizoen al wel meer wedstrijden dan bovenstaand trio, maar de middenvelder begon slechts elfmaal in de basis. Tijdens zijn basisplaatsen werd hij zeven keer voortijdig naar de kant gehaald. Daardoor komt hij op totaal 1039 minuten en valt hij net buiten de top drie.

Twee keepers met basisplek
In de vijf grootste competities zijn er slechts twee doelmannen onder de twintig die een vaste basisplek hebben. Alban Lafont (Toulouse FC) en Gianluigi Donnarumma (AC Milan) misten dit seizoen nog geen minuut in de competitie. De sluitposten speelden 1710 minuten in respectievelijk de Serie A en de Ligue 1. Zij kwamen dus meer minuten in actie dan Adou, Pulisic en Mbappé. Lafont en Donnarumma staan al drie seizoenen onder de lat en sinds hun debuut hebben ze hun basisplaats nooit meer afgestaan. Hieronder het aantal competitiewedstrijden die zij totaal speelden voor AC Milan en Toulouse FC.