06.01.2018 13:00

De oudste en jongste Eredivisie-debutanten dit seizoen

Elk seizoen stromen er weer een handvol talenten de Eredivisie binnen. Dit seizoen debuteerden 112 spelers in de Nederlandse competitie, waarvan Feyenoord-aanvaller Cheick Touré met zestien jaar de jongste was.

In de derde speelronde kwam de buitenspeler 25 minuten voor tijd binnen de lijnen, als vervanger van Steven Berghuis. Het talent van de Rotterdammers zag Jean-Paul Boëtius van de penaltystip de eindstand bepalen: 5-0. Touré, die na het duel met Willem II geen minuten meer maakte namens Feyenoord, is dit seizoen de enige speler die als zestienjarige speler debuteerde. Slechts drie spelers waren zeventien toen ze voor de eerste keer minuten maakten in de Eredivisie. Daar is Kik Pierie er één van. De verdediger van sc Heerenveen maakte vorig seizoen al wel minuten in de play-offs. Dit seizoen is hij vaste basisspeler en deed hij al zestien wedstrijden mee.

Drie dertigplussers
In de Eredivisie debuteerden dit seizoen nog maar drie dertigplussers. De oudste daarvan staat onder contract bij FC Twente: de 32-jarige Michael Liendl. Nadat zijn contract was afgelopen bij TSV 1860 München tekende de Oostenrijker in augustus een contract in Enschede. De Sparta Rotterdam-spelers Nick Proschwitz en Dalibor Volaš zijn de andere Eredivisie-debutanten dit seizoen die de dertig al waren gepasseerd. Laatstgenoemde aanvaller zag zijn contract in november ontbonden worden, omdat hij nooit echt in de plannen van voormalig Sparta-trainer Alex Pastoor voorkwam.