12.01.2018 10:00

De 5: meest tegenvallende Nederlandse zomertransfers

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu de winterse transferperiode gaande is, presenteren wij de meest tegenvallende overgangen die gemaakt werden door een Nederlander in de zomer.

1: Davy Klaassen, Ajax < > Everton FC
Met de overgang van de Ajacied naar The Toffees was 27 miljoen euro gemoeid. Daarmee werd Klaassen de vierde duurste speler (samen met Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar) die de Eredivisie verliet voor een buitenlands avontuur. Enkel Memphis Depay (34 miljoen), Arkadiusz Milik (32 miljoen) en Ruud van Nistelrooy (28,5 miljoen) hadden een duurder prijskaartje om de nek hangen. Het avontuur in Engeland werd echter een deceptie, zeker nadat Ronald Koeman werd ontslagen. Sam Allardyce doet geen beroep op Klaassen, die is verteld dat hij op zoek mag naar een nieuwe club.

2: Terence Kongolo, Feyenoord < > AS Monaco
Met vijftien miljoen euro werd Kongolo op Dirk Kuyt na de duurste uitgaande transfer van Feyenoord ooit. De linksback kende een geweldig seizoen in Rotterdam met de landstitel als bekroning. Bij AS Monaco kon de mandekker geen potten breken en zat hij vaak op de bank of zelfs de tribune. Het debuut van Kongolo voor AS Monaco in de Ligue 1 was tijdens het uitduel met Olympique Lyon (3-2 verlies). Er zouden maar twee competitieduels bijkomen, waarna AS Monaco besloot om de oud-Feyenoorder deze transferperiode te verhuren aan Huddersfield Town.

3: Jairo Riedewald, Ajax < > Crystal Palace
In Londen werd Riedewald herenigd met zijn oude trainer Frank de Boer. Beide verhalen werden geen succes bij Crystal Palace, want na vier nederlagen op rij werd De Boer al aan de kant geschoven. Riedewald kwam niet veel meer in actie, de verdediger heeft zes Premier League-duels op zijn naam staan. Na de meest recente wedstrijd tegen Manchester City (0-0) kreeg hij wel complimenten van trainer Roy Hodgson. "Riedewald had eigenlijk nog geen kans gekregen bij mij en Van Aanholt en Fosu-Mensah ook nog nauwelijks. Het is daarom knap om dan zó goed te spelen." Mogelijk kan Riedewald hierop voortborduren, maar voorlopig is het erg mager wat hij laat zien in Engeland.

4: Jeremain Lens, AFC Sunderland < > Beşiktaş JK
Bij Fenerbahçe kende Lens vorig seizoen een uitstekende periode, maar de aanvaller moest noodgedwongen terugkeren naar Sunderland toen zijn huurcontract afliep. De Engelse ploeg was even daarvoor gedegradeerd naar de Championship en daar had Lens geen zin in. Op zoek naar een nieuwe ploeg kwam hij uit bij Beşiktaş, wederom als huurspeler. Dit seizoen is alles anders ten opzichte van zijn tijd bij Fenerbahçe. In de competitie was Lens, die Ryan Babel als grootste concurrent heeft, dit seizoen namelijk nog maar vijfmaal basisspeler.

5: Wesley Sneijder, Galatasaray < > OGC Nice
OGC Nice dacht een fantastische zet te hebben gedaan door de transfervrije Wesley Sneijder aan te trekken. Door een conditionele achterstand was de start van de creatieve middenvelder echter belabberd. Vervolgens raakte de voormalig speler van onder meer Ajax en Real Madrid een tijd lang geblesseerd. Op zijn oude niveau kwam hij niet meer, waardoor hij vorige week OGC Nice verliet met slechts vijf Ligue 1-duels op zak. Al Gharafa uit Qatar presenteerde Sneijder vervolgens vol trots. Het zal het laatste kunststukje worden voor de recordinternational van Oranje.

De laatste 5:
Meest doelpuntrijke Europese topcompetities
Eredivisie-spelers die voor een transfer staan
Nederlandse trainers die kerst wel haalden
Laatste winnaars van het WK voor clubs
Jongste spelers ooit in de Europa League

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner