23.01.2018 10:00

Ingezoomd op: oud-PSV'er excelleert bij Man City

Oleksandr Zinchenko was vorig seizoen nog wisselspeler bij PSV. De Oekraïner werd gehuurd van Manchester City, maar kreeg onder Phillip Cocu nauwelijks speeltijd. Afgelopen weekend was hij namens The Citizens één van de uitblinkers.

Voor de eerste keer dit seizoen in de Premier League had Pep Guardiola een basisplaats ingeruimd voor Zinchenko, die tegen Newcastle United (3-1) als linksback aan het duel begon. Zonder te scoren, Kun Agüero was met een hattrick de absolute uitblinker van het duel, eiste Zinchenko toch een hoofdrol op. De 21-jarige speler gaf namelijk van alle veldspelers de meeste passes: 106 stuks. Sterker nog, Zinchenko was de enige speler die afgelopen weekend meer dan honderd passes gaf van alle spelers uit de vijf grootste Europese competities. Bijzonder knap van de gelegenheidslinksback, die normaliter aanvallende middenvelder is. 

Al vanaf de aftrap liet Zinchenko zich gelden, want in de eerste helft had hij een flinke zuiverheid in zijn passing. Maar liefst 97% van de ballen die hij gaf, bereikte een medespeler. Daarnaast gaf hij twee keypasses in het eerste bedrijf, al konden David Silva en Leroy Sané niet afronden. Met 139 contacten was Zinchenko eveneens de speler die het vaakst de bal beroerde over negentig minuten. "Vandaag was hij in de eerste helft buitengewoon. Hij is getalenteerd en agressief in de duels. We houden van hem omdat hij altijd vrolijk is", waren de lovende woorden van Pep Guardiola over de oud-PSV'er na afloop in gesprek met de BBC.

Het was pas het tweede duel van Zinchenko dit seizoen in de Premier League, die het net als bij PSV vooral op bijveldjes moest doen met het tweede team. Eerder dit seizoen was hij tegen Swansea City een kwartier voor tijd invaller. Met Zinchenko binnen de lijnen zorgde Agüero met de 0-4 voor de eindstand tegen The Swans. In de League Cup verscheen de Oekraïner al wel driemaal aan de aftrap. Woensdagavond is de return van de halve finale in dat toernooi, als Manchester City op bezoek bij revelatie een 2-1 voorsprong verdedigt. Mogelijk krijgt Zinchenko dan opnieuw een basisplaats.

Officiële wedstrijden Zinchenko sinds zijn debuut

  • 2017/2018: 6 duels namens Man City
  • 2016/2017: 17 duels namens PSV
  • 2015/2016: 26 duels namens FC Ufa
  • 2014/2015: 7 duels namens FC Ufa

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner