30.01.2018 10:00

Ingezoomd op: Jahanbakhsh, de regisseur bij AZ

Het hele seizoen steekt AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh in uitstekende vorm. Afgelopen weekend was hij de beste speler op het veld in het uitduel met Willem II. De aanvaller uit Iran had een flink aandeel in de 0-2 overwinning in Tilburg. 

Bij afwezigheid van aanvoerder Wout Weghorst (schorsing) stond Mats Seuntjens in de aanval en kreeg Jahanbakhsh van trainer John van den Brom een iets vrijere rol. Normaliter komt hij vooral vanaf de rechtervleugel, maar tegen Willem II zwierf hij over het hele veld. Daardoor was hij ongrijpbaar voor de ploeg van Erwin van de Looi. Dat kwam tot uiting in de 1-0 van Seuntjens, die door een heerlijke steekbal van Jahanbakhsh vrij voor de keeper werd gezet. Nog binnen het kwartier scoorde ook de Iraniër zelf, op aangeven van Oussama Idrissi. 

Niet alleen deze assist en het doelpunt waren typerend voor zijn aanvallende betrokkenheid, want in de eerste helft was Jahanbakhsh bij negen van de tien schoten (90%) op het doel van Willem II aangever of eindstation. Dat was meer dan elke andere Eredivisie-speler dit weekend, van clubs die meer dan twee schoten losten. De aanvaller speelde inmiddels 98 wedstrijden in de Eredivisie (namens AZ en NEC) en was direct betrokken bij vijftig doelpunten. Daarvan scoorde hij er 26 en gaf hij 24 assists.

Winnende ploeg
De ploeg van Van den Brom is, mede door de aanvallende prestaties van Jahanbakhsh sowieso bezig aan een uitstekend seizoen. Tegen de Tilburgers werd de dertiende overwinning van het seizoen geboekt. Dat is nu al meer dan het hele vorige seizoen. Destijds sloten de Alkmaarders het Eredivisie-seizoen af met het magere aantal van twaalf overwinningen. Het jaar ervoor eindigde AZ het seizoen met achttien zeges, mogelijk wordt dat dit seizoen overtroffen. 

Hoog in MVP-lijst
Door zijn directe betrokkenheid bij beide doelpunten tegen Willem II, nestelde Jahanbakhsh zich steviger in de top van de MVP-ranglijst. Tot afgelopen weekend was Ajacied David Neres leider van deze lijst, maar Steven Berghuis gaf twee assists en scoorde eenmaal in het thuisduel met ADO Den Haag (3-1). Daarom passeerde hij de Braziliaan op de ranglijst. Achter Neres volgt Lozano, terwijl Jahanbakhsh de eerste niet-speler van de traditionele top drie is. Hij staat op een plaats vier, vlak voor PSV-aanvoerder Marco van Ginkel.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner