02.02.2018 10:00

De 5: duurste transfers ooit uit de Jupiler League

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Na het sluiten van de winterse transferperiode kijken we naar de duurste spelers die de Jupiler League ooit verlieten. Daarbij geen Klaas-Jan Huntelaar, Vincent Janssen, Keisuke Honda, Jaap Stam, Jetro Willems, Michel Vorm, Bas Dost, Daryl Janmaat of Dries Mertens. 

1: Nordin Amrabat - 2,3 miljoen euro
De duurste speler is Amrabat. Nadat de aanvaller furore maakte bij FC Omniworld, stapte hij over naar VVV-Venlo. Daar speelde hij een uitstekend seizoen in de Eredivisie, ondanks de  degradatie van de Limburgers. Vlak voor de competitiestart in het nieuwe seizoen verkaste hij vanuit de Jupiler League naar PSV voor 2,3 miljoen euro*. Het avontuur in Eindhoven ging niet zoals gehoopt. Via de achterdeur vertrok hij naar Kayserispor, waarna hij vervolgens voor Galatasaray, Málaga CF, Watford FC en het Spaanse CD Leganés speelde. De inmiddels dertigjarige Amrabat speelde vijftien wedstrijden in de Primera División dit seizoen, maar kwam nog niet tot scoren. 

2: Milano Koenders - 2,25 miljoen euro
De inmiddels in Roemenië spelende Koenders gold op jonge leeftijd als een zeer groot talent. Dat zijn huidige club het onbekende Concordia Chiajna is, geeft wel aan dat hij zijn belofte nooit heeft ingelost. Na het seizoen 2006/2007 degradeerde Koenders met RKC Waalwijk uit de Eredivisie, maar AZ (met trainer Louis van Gaal van aan het roer) haalde hem vervolgens weer terug naar het hoogste niveau. Daar had de club 2,25 miljoen euro voor over. Na twee jaar en slechts 21 Eredivisie-duels scheidden de wegen van AZ en Koenders, die naar NEC vertrok. Via de Nijmegenaren, Sparta, NAC en Heracles belandde hij vervolgens in Roemenië.

3: Perr Schuurs - 2 miljoen euro
Afgelopen zomer kon Schuurs al de stap maken naar een grotere club. Niet alleen in Nederland zat men achter de diensten van de veelscorende verdediger aan, ook grote buitenlandse clubs mengden zich in de strijd. Begin december werd echter bekend dat Ajax Schuurs inlijfde, maar hem tot het einde van dit seizoen verhuurd aan Fortuna Sittard. De Amsterdammers betaalden twee miljoen euro voor de aanvoerder van de ploeg van Sunday Oliseh, die dit seizoen uitstekend presteert in de Jupiler League. Mede door de achttienjarige mandekker staan de Limburgers op de derde plaats en strijdt het met NEC en Jong Ajax om het kampioenschap. 

4: Jay-Roy Grot - 1,6 miljoen euro
De fysiek sterke spits gooide hoge ogen als tiener in het shirt van NEC. In zijn tweede seizoen in de Eredivisie maakte hij vijf treffers, al kon hij niet voorkomen dat de Nijmegenaren een stapje terug moesten doen naar de Jupiler League. Hij werd gelinkt aan Feyenoord, maar besloot vanaf het tweede niveau van Nederland de overstap naar het tweede niveau van Engeland te maken. Leeds United had 1,6 miljoen euro over voor de aanvaller. Het huidige seizoen is zijn eerste in de Championship en een basisplaats had Grot nog niet. De negentienjarige Grot was al wel dertien keer invaller, maar wist het net nog niet te vinden. 

5: Ruud van Nistelrooy - 1,58 miljoen euro
De laatste speler in de lijst is meteen degene die de grootste carrière heeft bereikt, al hebben Schuurs en Grot nog een voetballeven voor zich. Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij werd geboren in Geffen en zette zijn beginstappen in de voetballerij bij FC Den Bosch. Bij de Brabantse club leerde hij scoren en trok hij de aandacht van sc Heerenveen. Die ploeg betaalde 1,58 miljoen euro voor de spits. Na één seizoen, waarin dertien treffers maakte in 31 Eredivisie-optredens, verkaste hij alweer naar PSV. Heerenveen toucheerde zeven miljoen. In Eindhoven maakte hij pas echt naam, maar een speler van wereldklasse werd hij bij Manchester United. Van Nistelooy speelde vervolgens nog voor Real Madrid, Hamburger SV en sloot af in Spanje bij Málaga CF.

De laatste 5:
Huurspelers die zich uitstekend ontwikkelen
Meest teleurstellende spelers in de Eredivisie
Meest tegenvallende Nederlandse zomertransfers
Meest doelpuntrijke Europese topcompetities
Eredivisie-spelers die voor een transfer staan

* De transferbedragen zijn afkomstig van Transfermarkt en exclusief bonussen. Verkochte/aangetrokken spelers van beloftenteams zijn niet opgenomen in deze lijst.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner