08.02.2018 22:37

Mijlpaal voor Vilhena en Eredivisie-record Van Persie

Door de zege (3-0) tegen FC Groningen heeft Tonny Vilhena donderdagavond een prachtige mijlpaal bereikt. De nog altijd maar 23-jarige middenvelder van Feyenoord boekte namelijk zijn honderdste zege in de Eredivisie.

In totaal speelde Vilhena 164 Eredivisie-duels in zijn loopbaan. FC Groningen is bovendien de tegenstander waartegen hij het vaakst in actie kwam tijdens een Eredivisie-wedstrijd, sinds zijn debuut in het seizoen 2011/2012. In totaal speelde hij elf wedstrijden in de competitie tegen de Groningers, een aantal dat hij ook tegen AZ Alkmaar en FC Twente bereikte. De meeste Eredivisie-zeges boekte hij tegen de Alkmaarders.

Clubs waartegen Vilhena meeste Eredivisie-zeges boekte:

• 8 overwinningen: AZ Alkmaar
  • 7 overwinningen: Vitesse, Roda JC, FC Groningen
  • 6 overwinningen: Willem II, ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Twente, NEC, Excelsior

Vilhena werd dit seizoen bovendien eigenaar van een fraai record. De linkspoot was dit seizoen met 22 jaar en 284 dagen in oktober 2017 namelijk de jongste speler ooit die voor het eerst honderdvijftig wedstrijden in de Eredivisie op zijn naam schreef. De negenvoudig Oranje-international is momenteel bezig aan zijn zevende seizoen in de Eredivisie namens Feyenoord, waarin hij 25 keer scoorde.

Scoren deed Vilhena tegen FC Groningen niet. Jens Toornstra, Jerry St. Juste en Robin van Persie kwamen wel op het scorebord. In de eerste helft legden Feyenoord en FC Groningen een gedrocht van een wedstrijd op de mat, maar in de tweede helft liet Feyenoord enkele malen haar klasse zien. Alle treffers werden dan ook na de onderbreking gemaakt. De treffer van Van Persie betekende bovendien een record, want nooit zat er een langere periode tussen twee opeenvolgende treffers van één speler in de Eredivisie: dertien jaar en 358 dagen.