09.02.2018 10:00

De 5: belangrijkste routiniers van de Eredivisie

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de veldspelers die 32 jaar of ouder zijn en heel belangrijk voor hun team qua speeltijd. 

1: Karim El Ahmadi
Na een succesvol seizoen met de landstitel als gevolg is de 33-jarige El Ahmadi nog altijd een zeer belangrijke spil op het middenveld bij Feyenoord. De Marokkaan nam begin dit seizoen de aanvoerdersband over van Dirk Kuyt. Hoewel hij vorig seizoen qua doelpunten een groot aandeel had, is zijn doelpuntenproductie dit seizoen gedaald. El Ahmadi speelde in elk Eredivisie-duel en werd slechts eenmaal naar de kant gehaald. Daarom speelde hij al 2065 minuten, meer dan elke leeftijdsgenoot of ouder. 

2: Stijn Schaars
Eveneens middenvelder Schaars volgt de aanvoerder van Feyenoord op de voet. Waar El Ahmadi slechts vijf minuten hoefde te laten schieten, miste Schaars dit seizoen nog maar dertien minuten. De 34-jarige speelde in totaal 2057 minuten. Vorig seizoen kwam de 24-voudig Oranje international over van PSV naar sc Heerenveen en in dat seizoen speelde door blessures hij slechts twintig duels. Met de 22 wedstrijden die hij dit seizoen in de benen heeft, is zijn importantie voor de Friezen alleen maar gestegen.

3: Bram van Polen
Als Van Polen de laatste drie wedstrijden niet geblesseerd was geraakt, had hij zeer waarschijnlijk bovenaan deze lijst gestaan. De eerste negentien wedstrijden maakte hij namelijk helemaal vol. Daarom staat de teller momenteel op 1710 minuten dit Eredivisie-seizoen. De 32-jarige Van Polen is bezig aan zijn elfde seizoen en lijkt zijn carrière in Zwolle te gaan afsluiten. 

4: Jerold Promes
Als centrale verdediger van VVV-Venlo had hij een heel belangrijk aandeel in het kampioenschap in de Jupiler League. Het was de vraag of Promes (33) zich dit seizoen ook staande kon houden als de ploeg een stapje hogerop zou gaan. Niets is minder waar, want met Promes als sterkhouder draait de ploeg van Maurice Steijn een fantastisch seizoen. Tot vorige speelronde was VVV-Venlo namelijk de best presterende promovendus deze eeuw, op NEC na. Promes miste 359 minuten, maar stond al 1621 minuten op het veld. 

5: Ryan Koolwijk
Als belangrijke kracht op het middenveld bij Excelsior moet Koolwijk de Rotterdammers zien te behoeden voor degradatie. De 32-jarige linkspoot miste een aantal duels wegens blessures en en een schorsing, maar werd toch zeventien keer door Mitchell van der Gaag in de basis gezet. In vier van die wedstrijden werd hij voortijdig naar de kant gehaald, waardoor Koolwijk in totaal 1578 minuten speelde in de Eredivisie. 

De laatste 5:
Duurste spelers uit de Jupiler League
Huurspelers die zich uitstekend ontwikkelen
Meest teleurstellende spelers in de Eredivisie
Meest tegenvallende Nederlandse zomertransfers
Meest doelpuntrijke Europese topcompetities

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner