12.02.2018 14:30

Wanneer en tegen wie scoren de Eredivisie-topscorers?

Slechts vijf spelers (Hirving Lozano, Steven Berghuis, Alireza Jahanbakhsh, Marco van Ginkel en Wout Weghorst) scoorden dit Eredivisie-seizoen tien treffers of meer. Met dertien doelpunten staat Lozano bovenaan de lijst, maar gezien het aantal speelrondes (23) is dat een laag aantal. In dit artikel kijken we naar wanneer en tegen wie de vijf topscorers uit de Eredivisie hun doelpunten maken.

Weghorst is de speler die het vaakst in het laatste kwartier (en blessuretijd) weet te scoren. De aanvoerder van AZ maakte al vijf treffers in die tijdsperiode. Van Ginkel volgt op de voet, met vier treffers in de laatste fase van de wedstrijd. Het is opmerkelijk dat Lozano geen enkele treffer maakte vanaf de 76e minuut. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de aanvaller van PSV vaak voortijdig naar de kant wordt gehaald. In meer dan vijftig procent van zijn optredens wordt hij gewisseld: elf van de 21 wedstrijden. Lozano scoort zijn treffers voornamelijk direct na rust. Berghuis en Jahanbakhsh verdelen hun goals het best, al scoorden ze nog niet in het eerste kwartier van de tweede helft.

Van de vijf topscorers maakt Lozano gemiddeld de meeste treffers tegen de lagere ploegen uit de Eredivisie, al ligt het allemaal behoorlijk dicht bij elkaar. De Mexicaanse aanvaller maakt zijn treffers gemiddeld tegen de nummer 12,2* van de Eredivisie. Ploeggenoot Van Ginkel scoort hoofdzakelijk tegen de sterkere ploegen. De middenvelder vindt het net gemiddeld tegen de nummer 11,1.

VVV uitzondering
Opvallend is dat VVV-Venlo de enige ploeg uit de Eredivisie is die geen enkele treffer hoefde te incasseren die is gemaakt door Lozano, Berghuis, Jahanbakhsh, Van Ginkel of Weghorst. Zo hield VVV-Venlo afgelopen weekend Weghorst van scoren af tijdens de 0-0 in Alkmaar. Voor Feyenoord geldt dat ook, maar die ploeg levert met Berghuis zelf één van de topscorers. FC Twente krijgt de meeste tegentreffers van de doelpuntenmachines uit de Eredivisie: acht in totaal. Heracles en Willem II incasseerden zeven doelpunten van één van de topscorers.