23.02.2018 10:00

De 5: spelers met de meeste minuten onder Cocu

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf spelers die de meeste Eredivisie-speelminuten kregen onder trainer Phillip Cocu, die sinds het seizoen 2013/2014 trainer is van PSV. Joshua Brenet, Jorrit Hendrix en Jurgen Locadia ontbreken in deze lijst, ondanks dat zij alle vijf de seizoenen aanwezig waren in Cocu's periode als hoofdtrainer. 

1: Jeroen Zoet
Het is niet verwonderlijk dat Jeroen Zoet bovenaan dit lijstje staat. De sluitpost is sinds de komst van Cocu de onbetwiste nummer één onder de lat. In de vier voltooide seizoenen keepte Zoet alleen in het eerste jaar onder de oefenmeester niet meer dan dertig wedstrijden, die dat seizoen eindigde met 29 optredens op zijn naam. De Pool Przemysław Tytoń keepte de overige duels. Dit seizoen zijn Zoet en Nicolas Isimat-Mirin de enige PSV-spelers die nog geen minuut misten in de Eredivisie. 

2: Santiago Arias
De entree van Santiago Arias in Eindhoven was nagenoeg gelijk met die van Cocu. De Colombiaanse rechtsback werd in de zomer van 2013 overgenomen van het Portugese Sporting CP. Arias is de laatste drie seizoenen onomstreden als vleugelverdediger, terwijl hij in zijn eerste twee seizoenen nog regelmatig ontbrak op het veld bij PSV in de Eredivisie. In 2013/2014 en 2014/2015 speelde hij namelijk respectievelijk 25 en 21 duels. 

3: Luuk de Jong
Luuk de Jong is de eerste speler die niet vijf volledige seizoenen speelde onder Cocu. De aanvaller kwam in het in de zomer van 2014 over van Bor. Mönchengladbach. In Eindhoven ontpopte hij zich direct tot sterkhouder en na het vertrek van Georginio Wijnaldum in juli 2015 kreeg De Jong de aanvoerdersband toebedeeld. Na twee doelpuntrijke seizoenen stokte de productie van de lange spits. Dit jaar moest hij het regelmatig doen met invalbeurten: zes in totaal. Sinds het vertrek van Locadia is De Jong weer de eerste spits.

4: Jeffrey Bruma
Opvallend is dat Bruma slechts drie seizoenen onder contract stond in Eindhoven. Toch is de centrale verdediger één van de vijf spelers die de meeste Eredivisie-minuten maakte onder Cocu. De huidige mandekker van VfL Wolfsburg speelde achtereenvolgens 2704, 2643 en 2663 minuten. Bruma, die in de jeugd namens Feyenoord en Chelsea FC speelde, was in zijn PSV-periode een absolute sterkhouder en speelde gemiddeld de meeste Eredivisie-minuten per seizoen, op Zoet na. 

5: Jetro Willems
De linksback kende een wisselvallige tijd in Eindhoven, mede door een vervelende blessure die hem vooral in het seizoen 2015/2016 grotendeels aan de kant hield. Dat seizoen speelde hij slechts vijftien Eredivisie-wedstrijden. Bovendien is hij sinds afgelopen zomer vertrokken. Toch houdt hij onder meer Hendrix, Locadia en Brenet achter zich. Als het zou gaan om aantal gespeelde wedstrijden in plaats van minuten zou dat trio wel in dit lijstje staan. 

De laatste 5:
Grootste kanshebbers op eindzege in de EL
Belangrijkste routiniers van de Eredivisie
Duurste spelers uit de Jupiler League
Huurspelers die zich uitstekend ontwikkelen
Meest teleurstellende spelers in de Eredivisie

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner